luni, 23 septembrie 2013

Remedii naturiste pentru tuse

Tusea reprezinta un act reflex, de aparare,  produs prin  iritarea mucoaselor căilor respiratorii, cauzata de secretii in exces sau de prezenţa unor corpi străini la nivelul cailor respiratorii..
Ea poate fi de 2 feluri: seaca, iritativa, neproductiva, si in acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ, antitusiv; si tusea productiva, in care caz plantele trebuie sa stimuleze eliminarea expectoratiilor, sa fluidifice secretiile.
Este bine sa ne hidratam corespunzator, utilizand si ceaiuri din  plante ce actioneaza benefic la nivelul aparatului respirator .


Plante utile pentru tusea seacă, cu efect calmat, emolient, antispastic bronsic, antibiotic:
  • scai vînăt – una dintre cele mai eficinete plante pt calmareal tusei spastice, ititative;  decoct, din 1 linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă; se fierbe 10 minute;  se iau cîte 2-3 linguri, de 2-3 ori/zi;
  • lichen de piatră – decoct din 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă, se fierbe 5 minute  şi se neutralizează aciditatea cu un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodium; se beau 1‑2 căni/zi, înainte de mese;
  • patlagina, infuzie din 1 lingurita de planta la 200 ml apa; se  beau 1-2 căni/zi, sau se administrează cîte o lingură din 2 în 2 ore;
Ceaiurile se îndulcesc cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiiflamator, calmant şi expectorant.
Foarte eficient este si siropul din ceapa- se fierbe 10-15 minute 1 ceapă alba mare, în 1/2 l apă pînă scade la jumătate; se adaugă miere; decoctul si se consuma cu inghitituri mici, treptat
Pentru ceaiul de coji de nuca se foloseste o lingura de coji verzi la 250 ml de apa. Cojile se fierb 15 minute, iar decoctul rezultat se consuma pe parcursul unei zile.

Plante utile pt tusea cu expectoratie:
Pentru fluidificarea şi favorizarea eliminarii secreţiilor bronhice, se pot folosi urmatoarele plamte, care au efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic,  antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant:
  • fructe de fenicul –infuzie din ½ linguriţă de fructe zdrobite la o cană cu apă clocotită; se bea în 3 reprize, după mesele principale.
  • flori şi rădăcini de ciuboţica cucului – infuzie din 1‑2 linguriţe flori la 200 ml apă clocotită; se beau 2-3 căni/zi.
  • podbal, infuzie din 1 lnigurita de planta la o cana cu apa, se fierbe cinci minute si se consuma imediat.
  • muguri de pin – infuzie din 2 linguriţe muguri la o cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni/zi; sau siropul din muguri de pin sau brad din 200 g muguri proaspeti, se pun 24 de ore la inmuiat in 1/2 l apa, apoi se dau scurt in clocot. Se strecoara si se fierbe un sirop cu 500 g zahar. Se iau cate 2-3 lingurite zilnic.
  • flori şi frunze de nalbă mare –infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni/zi;
  • rădăcini de iarbă mare - decoct din 2 linguriţe de rădăcini la o cană cu apă şi se beau 2-3 căni/zi.
  • radacina de lemn-dulce, macerat din 1/2 linguriţă la o cană de apă, lasat 6 ore, care se bea pe parcursul unei zile.
  • cimbrul sau cimbrişorul – infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni/zi.
  • flori de lumînărică – infuzie dintr-o linguriţă flori la o cană cu apă clocotită şi se bea treptat, în cursul zilei;
  • flori de tei, care are si proprietati neurosedative; infuzie din 1 lingurita flori uscate la 200 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi.
Util este si propolisul, cu proprietati antibiotic, antiinflamatori si expectorante; sub forma de tinctura de propolis –cate 10-30 pic de 2-3 ori/zi (in functie de varsta), inainte de masă, în puţin lapte cald sau în puţin ceai cald de plante medicinale.
Sa nu uitam de siropurile pentru copii, care contine extracte din plante calmante ale tusei in amestec cu uleiuri esentiale, deosebit de eficace si usor de administrat.

Alte remedii:
  • sucul de lamaie obtinut prin stoarcerea unei lamai intr-un pahar cu apa calda, se indulceste cu miere de albine si se bea cu inghitituri rare.
  • 1 cana de lapte fierbinte intr-o cana indulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, care se consuma dimineata si seara.
  • suc ridiche neagra in amestec cu miere de albine
Pt tusea uscata, utile sunt compresele uscate cu sare calda aplicate pe piept.
In celelate cazuri, se pun cataplasme cu terci de mămăligă, branza de vaci; cataplasmele cu faina de mustar (se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda, se  intinde pe un prosop subtire si se aplica pe spate sau pe piept, timp de maximum 30 de minute, 1 data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de doua- trei seri) sau cu alcool, care se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda; cu amestecul obtinut se stropeste sau se imbiba un prosop, care se aplica pe torace si se infasoara cu un alt prosop cald.

Paralel cu plantele folosite pt calmarea tusei, este bine sa folosim si preparate ce stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului: echinaceea, sub forma de tinctura sau capsule, capsule cu ulei chimen negru, spirulina, catina, ulei de cimbru.
Sa nu uitam de gemoterapie, cu extract muguri coacaz-negru, de calin, de carpen, de plop, seminte de cais.


Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER