joi, 30 iunie 2022

SILVOTERAPIA, terapia pentru trup si suflet

 Natura ne-a ajutat si ne va ajuta mereu sa ne regasim linistea interioara, sa ne refacem fortele epuizate de stresul cotidian si sa ne energizam. Conexiunea cu elementele naturii este cea mai buna cale spre regenerare si vindecare.



Silvoterapia, ca parte integranta a naturopatiei, reprezinta o metoda naturala de prevenire si/sau ameliorare a diferitelor afectiuni fizice, psihice, emotionale, cu ajutorul copacilor, care au proprietati terapeutice gratie aerului ozonat si incarcat cu ioni negativi (care sunt mai numerosi vara)  si a uleiurilor volatile din paduri; ei accelereaza circulatia sangelui si oxigenarea celulelor, usureaza respiratia si distrug microbii.

Pe planul sanatatii, silvoterapia are efecte de stimulare a imunitatii, de calire a organismului, de crestere a tonusului fizic si psihic, de inlaturare a efectelor negative ale stresului asupra organismului, de relaxare, de echilibrare la nivel psihoemotional, de buna-dispzoitie; are efecte deosebit de bune in caz de boli pulmonare, neurastenii, insomnii.

Putem sa absorbim din energia pozitiva a unui copac doar printr-o simpla atingere, inconjurandu-l cu bratele noastre, rezemandu-ne cu spatele de el sau culcandu-ne langa el; sau putem face plimbari sau exerciti fizice in padure.

In acelasi timp, de la arbori putem folosi scoarta, frunzele, mugurii, semintele si acele, in scopuri de prevenire dar si de tratare, atat ca tratament intern (sub forma de decoct, macerat, tinctura, gemoterapie), cat si extern (cataplasme, unguente, bai).

                                                        Teiul

Florile de tei, sub forma de infuzie, au efecte de stimulare a transpiratiei, de scadere a febrei, expectorante, decongestive, sedative.

Se pot folosi baile cu flori de tei, pentru a calma trupul si spiritul.

Forile de tei intra si in compozitia diferitelor creme pentru regenerarea si intinerirea pielii.

Mierea din flori de tei este utilizata in caz de afectiuni pulmonare, cu efecte expectorante si antiinflamatorii. Totodata ajuta la relaxare si inducerea somnului.

Extractul gemoterapic de tei argintiu este unul dintre cele mai bune remedii contra iritabilitii si insomniei.

                                                        Salcia



Scoarta de salcie diminueaza durerea si inflamatia (in caz de afectiuni reumatismale, nevralgii, cefalee, guta), scade febra;  previne accidentele vasculare si fenomenele trombotice prin efectul de fluidificare a sangelui.

Se pot face si bai cu scoarta de salcie, cu efecte antalgice si antiinflamatoare.

Extractul gemoterapic din scoarta de salcie are actiune antitermica, antiinflamatoare (boli febrile, reumatism, nevralgii).

La nivel psihoemotional, salcia accentueaza dispozitia sufletului, calmeaza agresivitatea; extractul gemoterapic din muguri de salcie inlatura agitatia si tensiunea nervoasa, induce somnul.

                                                    Mesteacanul

Scoarta de mesteacan are efecte detoxifiante, depurative (reumatism, guta, intoxicatii, dermatoze), antiulceroase, are actiune diuretica, antiinflamatoare si antiseptica urinara (infectii urinare, litiaza urinara).

Extractul din seva de mesteacan are efecte diuretice, de accelerare a eliminarii urinare de uree si acid uric, de reducere a nivelului sanguin al colesterolului.

Aplicata local, seva de mesteacan este utila in caz de celulita, afte, dermatoze.

Mesteacanul are o energie blanda si linistitoare, ne ajuta sa inlaturam efectele stresului.

                                                       Bradul

Mugurii de brad (sub forma de infuzie, sirop) au actiune expectoranta, vitaminizanta.

Extractul gemoterapic din muguri de brad este unul dintre cele mai bune remedii care are actiune remineralizanta si de favorizarea a fixarii calciului in oase si dinti.

Extern, se pot face bai cu decoct din ramuri de brad in caz de durere si inflamatie din afectiuni reumatismale, nevralgii, torticolis.

Uleiul volatil este utilizat cu succes in inhalatii (tuse, laringita, bronsita) sau adaugat in uleiul de masaj (cu efect antialgic, antiinflamator, decontracturant).

Rasina de brad (ce contine si uleiuri esentiale ) are efecte antiseptice si antiinflamatorii (rani, arsuri, infectii cutanate).

Bradul are capacitatea de a ne inlatura grijile si nelinistile, de a ne face mai buni si mai altruisti.

                                                        Pinul

Siropul natural din muguri de pin (in combinatie cu cel de brad) este un bun imunostimulator, vitaminizant. In plus, degaja caile respiratorii, fluidifica secretiile, calmeaza tusea. De asemenea, are actiune antiseptica la nivelul cailor urinare.

Inhalatiile cu infuzie de muguri de pin sau brad au efecte bronhodilatatoare, utile in caz de bronsite, astm.

Baile cu decoct de ace de pin si/sau brad favorizeaza eliminarea toxinelor, sunt relaxante, calmante, inlatura oboseala.

Pinul favorizeaza meditatia, regasirea interioara, ne preia depresiile.

„Studiaza natura, iubeste natura, stai aproape de natura. Nu te va dezamagi niciodata. Ascultă povestile pe care ti le spun copacii.”



 

 

 

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER