joi, 29 decembrie 2022

La multi ani 2023!

 

Dupa abundenta de mancaruri traditionale, am avut o mica pauza si....o luam de la capat cu mancare si bautura.
Depinde doar de noi sa pasim in Noul An sanatosi din punct de vedere fizic, psihic, emotional.




Este bine sa urmam cateva sfaturi pentru a fi in forma maxima in aceasta noapte lunga si activa:

1. Sa ne odihnim bine inainte de petrecere.

2. Putem renunta acum la traditionalele mancaruri de Craciun (sarmale, friptura de porc, salata boeuf, piftie de porc etc.) si sa incercam un meniu mai usor digerabil si asimilabil: carne de peste, de curcan sau prepelita (la cuptor), asezonata cu multe condimente (rozmarin, chimen, busuioc, cimbru, sofran, oregano); salata cu fructe de mare. 
Alaturi de carne putem servi salate asortate si colorate (ardei gras, rosii, salata verde, salata iceberg, varza alba, varza rosie) sau muraturi in saramura (pentru cei care nu au contraindicatii la sare), care sunt o sursa de fermenti digestivi, de calciu si vitamina C.



La desert – o salata asortata de fructe (de padure, citrice, mere, pere, pepene, kiwi, papaya), eventual acompaniata de o cupa de inghetata preparata in casa. Sau o tarta cu fructe. 

3. Mancati in reprize, cate putin, opriti-va inainte de a fi satuli (senzatia de satietate apare la aproximativ 15 minute dupa masa), mai sunt inca atatea feluri de savurat!

4. Nu trebuie sa exagerati cu bautura! Sa nu uitam ca aceasta combinatie intre alcool si mancare grasa, greu digerabila, incarca suplimentar sistemul digestiv si hepatobiliar si pot aparea indigestii, colici biliare, mergand in cazuri grave pana la colecistite acute si pancreatita acuta, care pot pune in pericol viata persoanei.
Consumati un vin alb sau rosu natural, eventual un digestiv (visinata, afinata) si o cupa de sampanie.


5. Este bine ca, inainte de a consuma bauturi alcoolice, sa mancati un aliment solid pentru a incetini absorbtia alcoolului si sa consumati multa apa plata.

6. Iar buna-dispozitie e ingredientul minune al acestei seri ! Dansati, distrati-va alaturi de cei dragi !

P.S. pentru orice eventualitate, sa aveti la voi cateva pastile cu enzime digestive, un carbune medicinal, un supliment cu armurariu si sunatoare ......

Despre cum ne revenim a 2 a zi, vorbim la Anu' !😆








LA MULTI ANI !



Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER