miercuri, 3 mai 2017

Menopauza, intre normalitate si patologie



Menopauza trebuie privita drept o etapa normala din viata unei femei, iar simptomele neplacute care apar de multe ori pot fi tinute sub control prin terapii naturiste !

Menopauza inseamna incetarea functiilor ovariene, cu scaderea secretiei hormonilor sexuali feminini-estrogen si progesteron. Varsta medie de instalare este intre 45-55 ani. Este foarte important ca femeile sa accepte si sa inteleaga ce se petrece cu organismul lor odata cu instalarea menopauzei, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional. Putem spune ca menopauza s-a instalat dupa absenta menstruatiei timp de 12 luni.

Menopauza propriu-zisa este precedata de o perioada de aprox 1-5 ani, sau chiar mai mult, in care apar variatii hormonale, cu tulburari de ciclu menstrual, tulburari ale dispozitiei afective, bufeuri, migrene, insomnie, uscaciune vaginala, etc. 

Odata cu incetarea secretiei de estrogeni si progesteron pot aparea complicatii tardive, de ex accidente cardio-vasculare, osteoporoza, depresie, etc.

Menopauza se poate instala in mod fiziologic, prin involutia ovariana specifica odata cu inaintarea in varsta (in jurul varstei de 50 ani) sau poate fi prematura, secundara extirparii ovarelor, dupa chimio sau radioterapie; sa retinem ca menopauza prematura poate fi provocata de un stil de viata nesanatos: consum crescut de alcool, fumat, obezitate, cure drastice de slabire repetate, efort fizic prelungit (de ex la sportivele de performanta). 



Este foarte important sa incercam sa prevenim aparitia acestor tulburari si complicatii ale menopauzei inca din perioada tineretii; sa adoptam un stil de viata sanatos, sa consumam multe legume si fructe crude, migdale, nuci, seminte de in, de susan, de chia, de floarea-soarelui, cereale integrale (quinoa, secara, orz), legume cu frunze verzi (kale, varza Bruxelles, broccoli, spanac, papadie, urzici, stevie), preparate de soia fermentata, condimente aromate (busuioc, coriandru, marar, patrunjel, rozmarin); sa evitam sedentarismul, sa facem zilnic miscare; sa renuntam la fumat, alcool in exces, bauturi din comert, proteine si grasime animale in cantitati mari, zahar rafinat. 

  
Sa nu uitam de importanta prezentarii la medicul ginecolog, cel putin 1 data pe an, pentru consult de specialitate si efectuarea unei ecografii transvaginale+test Papanicolau,, secretie vaginala, markeri tumorali, ecografie mamara, dar si alte analize impuse de rezultatul consultului.

Din pacate, femeile din Europa se confrunta cu tulburari specifice menopauzei (in special bufeuri, insomnie, tulburari ale afectivitatii, osteoporoza) intr-o proportie foarte ridicata: 8 femei din 10, in timp ce la femeile japoneze proportia este de 2 femei din 10.

Cauza? Alimentatia simpla si in acelasi timp complexa, cu accent pe peste (somon, cod, hering, macrou, sardina, ton), soia (nemodificata genetic, sub diferite forme, inclusiv soia fermentata, foarte bogata in vitamina K2, esentiala pentru integrarea calciului in oase si deci prevenirea osteoporozei), legume proaspete, cat mai putin prelucrate termic, fructe, orez; japonezii sunt si mari bautori de ceai verde, cu efecte benefice; si sa nu uitam ca japonezii mananca in general doar atat cat le trebuie, mult mai putin decat occidentalii, la ei incidenta obezitatii fiind de aproximativ 4% fata de 20% in Europa si 30%  la americani.

  
Studii clinice efectuate in Japonia au indicat  o protectie crescuta fata de cancerul mamar si de endometru la femeile japoneze ce au consumat zilnic (timp de 5 ani) o cantitate de aprox 150 g de alimente pe baza de soia.

Totusi nu a fost demonstrat daca alimentatia bazata pe soia la femeile occidentale aflate la menopauza (adica o alimentatie care sa dureze doar cativa ani) are efecte pozitive.

In ceea ce priveste suplimentele pe baza de soia sau extracte din plante precum lemn-dulce, cimifuga racemosa, pueraria lobata, trifoi rosu, marar, salvie- toate contin fitoestrogeni, adica estrogeni de natura vegetala-ele au actiune pozitiva de diminuare a simptomatologiei specifice, in special bufeuri, insomnii-cu conditia ca tratamentul sa fie recomandat si supravegheat de un medic apifitoterapeut, aceste plante ce contin fitoestrogeni au si contra-indicatii !


Se pot utiliza si extracte din Angelica sinensis, cu rol de stimulare a secretiei hormonale, Rhodiola rosea cu rol adaptogen care ajuta femeile sa se adapteze noilor conditii de stress generate de simptomele neplacute ale menopauzei, Vitex agnus pentru echilibrare la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-gonadal.

Preparatele de lavanda, sunatoare, talpa gastei, paducel ajuta la eliminarea starii de anxietate, agitatie, la diminuarea palpitatiilor, tahicardiei  si variatiilor tensiunii arteriale.

Deosebit de benefica este si gemoterapia cu extract mladite de zmeur, merisor, sequoia, rozmarin, in cure de 2-3 luni.
  
Sa nu uitam de masajul terapeutic, reflexoterapia si de aromoterapia cu ulei esential de lavanda, portocal, bergamota care relaxeaxa, calmeaza, ne echilibreaza din punct de vedere energetic si psihoemotional.


Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, naturopatie

0734 410 417

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER