vineri, 9 iunie 2023

Cele mai hidratante bauturi de vara

 


๐ŸŒž๐ŸŒŸOdata cu venirea anotimpului cald, organismul uman are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.

๐Ÿ’ฆ๐Ÿ’งCele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, sucuri naturale (limonada, socata), ceaiurile (asiatice, medicinale) preparate in casa; supe/ciorbe de legume.

Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne hidrateaza,  ne racoresc si ne energizeaza.

-suc de catina, bogat in betacaroten (protectie contra radiatiilor UV).

-apa de cocos este hidratanta, bogata in minerale si antioxidanti.

-apa cu lamaie eco si eventual cu o lingurita de miere naturala

-suc de lamaie in amestec cu suc de castravete, efecte hidratante si energizante

-suc de citrice (suc lamaie, lime si grapefruit), bogat in vitamina C si antioxidanti; sau suc portocale cu efecte energizant

-suc de pepene galben si rosu, hidratant si detoxifiant

-suc de rodie, confera protectie pielii contra rad UV

-suc de struguri , bogat in vitamine, minerale, antioxidanti (resveratrol)

-suc de merisoare si afine, sarac in calorii, dar bogat in antioxidanti si vitamina C

-sucul de rosii , bogat in minerale si antioxidanti

Consumul de alimente bogate in apa , plus vitamine, minerale, antioxidanti, este recomandat : rosii (o sursa buna de licopen si betacaroten, antioxidanti care protejeaza celulele de razele UV); dovlecei (care sunt 94% apa, cu un continut bogat in potasiu si vitamina C); castraveti (contin 95% apa si fibre, sunt o sursa buna de fitonutrienti, cu efecte antioxidante si anti-inflamatorii); cirese (bogate in apa, dar si in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare si te ajuta sa ai un somn linistit); pepene (cu un continut de 80-90 % apa, dar si vitamina A si C, potasiu).



Ceaiurile naturale de fructe (fructe de padure, citrice, fructe exotice:  capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.

Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, rooibos, ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica; sunt o sursa bogata de antioxidanti vare ne apara de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul verii; tot efecte energizante au si ceaiurile de guarana, de mate.


 
Alte ceaiuri care se pot consuma in zilele caniculare sunt cel de rozmarin, de iasomie, de cicoare, ele avand efect tonifiante si energizante, chiar daca nu contin teina.

Un ceai recomandat este ceaiul verde amestecat cu ceaiul de menta, care se poate bea rece.

 Benefice in perioadele de canicula sunt si ceaiurile din plante aromatice - menta, coriandrul, rozmarimul sau busuiocul.

Este bine ca lichidele pe care le consumam (apa, ceaiuri, sucuri) sa fie la temperatura camerei.

❗Este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura; in plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire. ❗

Lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.

Deci unui organism incalzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adauga 1 cub de gheata.

Atentie  alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase ne satisfac doar pe moment setea, in realitate, ele accentueaza deshidratarea.

Sa nu uitam ca sugarii ลŸi copii mici au un risc crescut de deshidratare. Acest risc creลŸte dacวŽ temperatura mediului ambient este crescutวŽ.


 

 

 

Trimiteศ›i un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER