miercuri, 27 noiembrie 2013

O dimineață ca-n Provence!

Workshop de frumusețe și sănătate cu dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie și gemoterapie

Cuvântul lavandă provine din cuvântul latin lavare, care înseamnă a spala, deoarece în antichitate,florile erau utilizate de către romani la parfumarea băilor, la vindecarea rănilor, dar si pentru a spala rufele.În Evul Mediu calităţile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute, lavanda folosindu-se pentru combaterea ciumei.
Recoltarea florilor se face manual, la începutul înfloririi şi la înflorirea intensă (lunile iunie-august), între orele 9-14 când există conţinut maxim de substanţe active. Mirosul delicat al lavandei alunga anxietatea, nervozitatea, durerile de cap, ne relaxeaza, ne detensioneaza, ne face sa ne simtim bine si ne creste dorinta de viata.
Se spune ca primele culturi de lavandă au fost în Arabia, de unde au fost aduse plante în Europa de către negustorii greci, cu aproximativ 6.000 ani î. H. În România, primele tufe de lavandă au fost aduse în jurul Capitalei de către grădinarii bulgari, după care s-au extins în culturile din sudul şi vestul ţării; în anul 1990, existau peste 3.000 de hectare cultivate din care azi au mai ramas doar  400 de hectare, majoritatea în judeţele din sudul ţării.

Lavanda este una dintre cele mai utilizate plante medicinale, atât în medicină, cât și în dermatocosmetică. Are următoarele proprietăți terapeutice: antispastice, anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, calmante, relaxante, anxiolitice.
Se poate utiliza sub formă de :
 • ceai - infuzie (2-3 căni/zi) sau macerat la rece (2 căni/zi)
 • pulbere, ½ linguriță de 3-4 ori/zi,  înainte de mese cu 15 minute (se ține  sub limbă după care se înghite cu ceai sau apă).
 • tinctură, 1 linguriță de 1-3 ori pe zi
 • ulei esențial (pentru administrare internă): adulți, 5 picături de 2-3 ori/zi
INTERN
 • stimulează secreția de bilă, îmbunătățește digestia; utilă în caz de dischinezie biliară, colici abdominale, digestie dificilă, balonări
 • are efecte calmante și relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres; se utilizează în caz de stres, anxietate, nevroză, depresie, insomnie, distonie neuro-vegetativă
 • cefalee, migrenă
 • distonie neurovegetativă (tulburari cardiace, digestive) apărute pe fond de stres:
 • rău de mișcare: ceai de lavanda
 • afecțiuni respiratorii (gripă, bronșite, astm): ceai sau ulei volatil amestecat cu miere; se fac inhalații cu ulei de lavanda (în amestec cu apă caldă) sau câteva picături în lampa de aromoterapie.
 • afecțiuni renale (colică nefretică, cistite): tinctură, ulei volatil plus băi calde de șezut cu ulei de lavandă.
EXTERN
 • uleiul de lavanda poate fi utilizat in lampa de aromoterapie, deoarece dezinfecteaza camera, omoara microbii; ne induce un sentiment de calm si relaxare
 • etul aromatic de lavandă este folosit pentru pentru frecții și comprese, în stări gripale și dureri musculare.
 • băi cu lavandă (câteva picături de ulei esențial adăugate în apa de baie); în afecțiuni renale, nevroză, oboseală, insomnie (asociate cu tratament intern), contracture musculare
 • in cazul  insomniilor rebele se poate face o baie înainte de culcare în care se toarnă o infuzie concentrată de lavandă (2 linguriţe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei volatil de lavanda (eventual in amestec cu sunatoare, roinita); sa nu uitam de săculeţul din pânză plin cu flori de lavandă (proaspete sau uscate) asezat printre perne.
 • uleiul de lavandă ; pentru masajul abdomenului (colici, indigestie, balonare) se efectueaza un masaj bland in sens orar; sau masaj general pentru relaxare si decontracturare;
 • inhalatii   (ceai sau apa fierbinte in care se adauga 2-3 picaturi de ulei esntial) in caz de tuse, raceli, bronsita
 • băile de picioare cu tinctură de lavandă se fac pe durata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii şi nevroze.
Grație proprietăților sale antiseptice, calmate, cicatrizante, lavanda este utilă în caz de inflamații și infectii ale pielii, eczeme, acnee; de asemenea intră în compoziția unor săpunuri naturale, soluții după ras, deodorante.

Contraindicatii: sarcina, alaptare, copii mici, alergie la compusi
Reactii adverse: pot apărea fotosensibilitate şi alergii cutanate.
Uleiul de lavanda este utilizat si in bucatarie, pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice (lichioruri) şi nealcoolice, a unor dulciuri, gemuri; de asemenea lavanda este utilizata si drept condiment-“ierburile de Provence” ( lavanda,  tarhon, cimbru, măghiran, rozmarin şi fenicul).
Sponsori: Elemental, Apollomod, Basarab Farm
Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER