miercuri, 20 mai 2015

Multiplicarea de 10 ori a celulelor stem. Proiect


Saptamana trecuta am ales sa-mi petrec inceputul de weekend la o conferinta despre celulele stem. Subiectul mi s-a parut interesant si de actualitate; exista multe pareri pro si contra si cred ca este nevoie de o informare corecta, de catre specialisti in domeniu,  a viitoarelor mamici referitor la orice descoperire medicala care poate imbunatati viata lor sau pe cea a copiilor. 

Recoltarea de celule stem la nastere nu trebuie sa fie o “moda” recomandata de vedete,  mamele trebuie sa stie avantajele, dar si limitele acestei proceduri, metodele procesare ale sangelui, locul de depozitare (in Romania sau in alta tara), avantajele celuler stem din cordonul ombilical vs cele din sangele periferic, etc

In plus, nu am putut refuza invitatia Anei, Mamica urbana.

Evenimentul a inceput cu un curs practic de acordare a primului ajutor la copii in cazul in care acestia se ineaca cu un corp strain. Andreea Manea de la Promama a exemplificat cazurile si manevrele de salvare. Au fost foarte interesante si utile informatiile care cred ca ar trebui cunoscute de cat mai multe mamici.

Cea mai interesanta parte a evenimentului i-a apartinut domnului dr Dorin Pirciog, director Biogenis, care a prezentat istoricul acestei banci de celule stem si a detaliat profesionist (adica medical, dar pe intelesul tuturor) rolul si utilitatea celulelor stem.
Am aflat ca in Marea Britanie se deruleaza un proiect de multiplicare de 10 ori a celulelor stem, ceea ce ar rezolva problema epuizarii celulelor stem in cazul unui tratament de durata. Momentan, exista o baza comuna de date la nivelul UE, de unde banca de celule stem “poate lua” de la alti pacienti compatibili.

Desi unele banci de celule stem sustin ca intre frati compatibilitatea este mare, Dr. Pirciog spune, ca de fapt, aceasta este doar de 25%. Deci atentie mamele care nu au recoltat la primul copil si se asteapta la minuni daca recolteaza la al doilea.

Un alt lucru foarte important este ca puteti verifica daca o banca este autorizata sa preleveze celule stem la Agentia Nationala de Transplant.

Daca aveti nelamuriri, pe site-ul Biogenis, puteti pune intrebari, iar directorul va raspunde personal intr-un video care va fi postat pe site.
Acest serviciu este disponibil, aici: http://www.biogenis.ro/raspunde/.

Astept cu interes aparitia si in Romania a unei banci publice, la care sa aiba acces orice parinte, pentru ca eu cred ca medicina trebuie sa fie accesibila si disponibila pentru toti oamenii, indiferent de situatia lor materiala !




Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER