duminică, 20 mai 2018

Insomnia, afectiune a omului modern ?!

Numeroase studii efectuate de cercetatori din intreaga lume sustin ca, pentru mentinerea unei stari de sanatate, o persoana adulta nevoie de aproximativ 7-8 ore de odihna pe timpul noptii. Cu toate acestea, unii oameni, minti stralucite, nu au avut nevoie decat de cateva (4-5) ore de somn pe noapte.  

Astfel,  marii artisti precum Michelangelo sau Leonardo da Vinci nu aveau nevoie decat de foarte putina odihna nocturna, fiind preocupati de ideile si operele lor. 

Dincolo de aceste lucruri, adevarate sau nu,  omul modern are nevoie de odihna pe timpul noptii; avem nevoie de somn pentru odihna, refacerea si mentinerea parametrilor normali de functionare, fizici si psihici, ai organismului; dormin 1/3 din viata !
Din pacate, un numar tot mai mare de persoane se confrunta cu insomnia, care are efecte negative asupra vietii profesionale si personale; 10-15 % din populatia Romaniei se confrunta cu tulburari de somn, cu predominanta sexului femini si a persoanelor varstnice.

Insomnia, prin definitie, este un termen general care desemneaza o tulburare a naturii si duratei somnului; insomnie de adormire (dificultatea de a adormi), insomnie de mentinere a somnului (dificultate in mentinerea continuitatii somnului, cu treziri repetate in cursul noptii si dificultate in a readormi) sau parerea subiectiva a persoanei cu privire la calitatea nesatisfacatoare a somnului ei (persona se trezeste obosita, nu are senzatia ca si-a recuperat capacitatile sale fizice si mentale in timpul somnului).

Desi multi oameni pot considera insomnia ca pe o problema minora, somnul este esential pentru supravietuirea noastra; exista nenumarate studii care au demonstrat relatia dintre orele de somn si sanatatea noastra-persoanele care dorm mai putin de 6 ore au avut o rata a mortalitatii cu 30 % mai mare in comparatie cu cei care dorm 7-8 ore.


Insomnia poate fi clasificata ca fiind :
  • ocazionala sau tranzitorie : de scurta durata, dureaza de la o noapte pana la 10-15 zile, de obicei este declansata de anumite evenimente perturbatoare din viata -diferenta de fus orar, program de lucru in ture, schimbarea domiciliului, etc
  • intermitenta episoadele de insomnie tranzitorie se repeta la intervale de timp neregulate
  • cronica : depaseste de obicei perioada de patru saptamani, este insotita de tulburari somatice sau psihice.

Factori cauzali ai insomniei sunt mulltipli si variati, pot fi permanenti sau temporari.
  • surmenajul fizic si psihic, stressul
  • afectiuni cronice generatoare de simptome tip durere (afectiuni reumatismale, neurologice, cancer), afectiuni respiratorii care determina dificultati de respiratie (bronsita cronica, emfizem), afectiuni cardio-vasculare, dereglari endocrine (tiroida, hipofiza, epifiza), inclusiv cele cauzate de menopauza
  • afectiuni psihicenevroze, anxietatea, depresia
  • boli infectioase si febrile
  • sedentarismul
  • stil de viata nesanatos, fara respectarea unui orar fix de odihna; alimentatie dezechilibrata, cu mese copioase seara, cu consum exagerat de alcool, cafea sau alte bauturi cu efect energizant si excitant asupra sistemului nervos; fumatul; statul in fata televizorului sau PC un timp mai indelungat seara; exercitiu fizic inainte de culcare
  • schimbari in viata cotidiana: schimbarea continentului, modificarea fusului orar
  • tratament cronic cu substante cu efect hipnotic sau cele cu actiune excitanta asupra SNC
  • alte cauze tranzitorii: vecini zgomotosi, lumina prea puternica in camera, temperaturi neadecvate in dormitor (prea cald sau prea rece)

ATENTIE ! Netratata la timp, insomnia va afecta randamentul fizic si psihic al persoanei cu scaderea capacitatii de concentrare si memorare, a abilitatilor profesionale; persoana va fi predispusa la aparita de nevroze, depresii, mergand pana la tuburari de comportament si personalitate. In timp, poate fi afectat aparatul cardiovascular –apare HTA, cardiopatia ischemica; sistemul digestiv-gastrita, tulburari de tranzit intestinal; se pot dezvolta si tulburari de comportament alimentar (de obicei bulimie asociata cu obezitatea), tulburari de dinanica sexuala, somnolenta diurna.

Tratamentul insomniei, fie el alopat sau naturist, nu trebuie administrat la intamplare, el trebuie recomandat si supravegheat de catre un medic specialist; schema este intotdeauna individualizata si trebuie sa tinem cont de faptul ca efectul sedativ si hipnotic se sumeaza in cazul administrarii concomitente a unui tratament clasic cu medicamente si a celui cu plante.

Pentru a adormi seara mai usor, se pot urma urmatoarele recomandari:
  • masa de seara trebuie sa fie usoara, fara alimente grele, dulciuri concentrate,branzeturi fermentate, grasimi, bauturi energizante
  • consumati seara un pahar de lapte cald in care ati adaugat 1 lingurita de miere de tei; sau cateva nuci sau seminte de dovleac; sau ceapa, laptuca, fenicul
  • inainte de culcare faceti o baie calda, in care ati adaugat cateva picaturi de ulei de lavanda, hamei sau valeriana;
  • inlaturati din dormitor aparatura electronica= televizor, calculator
  • aerisiti bine camera inainte de culcare

Remedii naturiste pentru insomnie
Se pot consuma plante cu efect sedativ, calmant, de diminuare a stressului, anxietatii, de inducere a somnului, sub forma de ceaiuri caldute, baute seara , cu aprox 30 minute inainte de culcare, indulcite cu miere de tei sau salcam; sau sub forma de pulbere, tinctura, comprimate. De obicei se administreaza seara, inainte de culcare. Pentru persoanele care sunt suprasolicitate fizic si psihic, este bine sa se administreze si in timpul zilei un preparat natural cu actiune calmanta, antistress. Avantajul acestor preparate naturale este acela ca, administrate corect, au un efect bland dar de durata si in general nu au reactii adverse puternice si  nu dau dependenta, asa cum se intampla in cazul medicatiei alopate.

  • Teiul - se poate consuma ceai caldut-infuzie (1-2 cani/zi, ultima seara inainte de culcare), sau se fac bai cu flori de tei
  • Valeriana – se administreaza sub forma de ceai-infuzie; tinctura, 10-20 picaturi seara (diluate in apa); pulbere-1  o lingurita rasa, cu putina apa, cu 20 de minute inainte de culcare; sau comprimate.
  • Lavanda – se poate administra si in timpul zilei, deoarece are o actiune antistress foarte buna, relaxanta şi calmanta; sub forma de infuzie-1 – 2 cani de infuzie din flori de levantica; tinctura (20-30 picaturi diluate in apa); capsule cu ulei de lavanda (2-3 /zi) ; sau bai cu infuzie concentrata sau ulei de lavanda, adaugate in apa de baie.
  • Sulfina – se administreaza sub forma de infuzie (1 cana seara) sau pulbere, 1 – 2 lingurite pulbere cu putina apa
  • Hameiul - infuzie de conuri de hamei care se bea seara, inainte de culcare.
  • Maghiranul - infuzie 1-2 cani/zi, sau pulbere
  • Talpa-gastei - infuzie  1 cana cu 30 de minute inainte de culcare sau capsule
  • Passiflora, roinita, sunatoare - infuzie sau capsule
Melatonina este un hormon natural secretat in principal de catre glanda pineala si  care este responsabila de ritmul veghe-somn; secretia ei este stimulata de intuneric si inhibata de lumina; ajuta la reglarea ceasului biologic, inducerea si mentinerea somnului; in plus are si efecte antioxidante. Se administreaza sub forma de comprimate, seara la culcare. 

Melatonina se poate administra In combinatie cu plante care reduc anxietatea si agitatia, stresul din timpul zilei - passiflora, mac californian, valeriana; se obtin rezultate foarte bune in special in cazul  persoanelor suprasolicitate fizic si psihic, stresate, hiperactive - efect de relaxare si inducerea unui somn de calitate si de durata, odihnitor !


Gemoterapia este foarte benefica, se poate asocia extractul din muguri de tei argintiu cu extractul din muguri de smochin, pentru tratamentul insomniei atat la adulti, cat si la copii.
Printre metodele alternative care ajuta la instalarea somnului se numara reflexoterapia, masajul terapeutic, acupunctura, aromaterapia (ulei esential de lavanda, menta, roinita adaugate in apa de baie, in lampa de aromoterapie sau in uleiul de masaj), meditatia.



Sursa foto aici si aici 



Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER