joi, 17 octombrie 2013

Efectele benefice ale culorilor asupra sanatatii noastre

Cromoterapia este o metoda noninvaziva de tratament, ce include tehnici de aplicare a luminii pentru vindecarea sau ameliorarea diferitelor afectiuni prezente in viata noastra.
Lumina are un spectru ce include sapte culori de baza: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Culorile cu cea mai inalta frecventa de unda sunt  violet - indigo – albastru, iar culorile cu cea mai joasa frecventa de unda sunt  verde - galben - orange – rosu.
Cromoterapia se bazeaza pe faptul ca functiile psihologice si organice raspund la diverse culori cu anumite frecvente de unda.
Existenta celor sapte culori din spectrul luminos actioneaza asupra organismului nostru fara ca noi, de multe ori, sa percepem acest lucru. Ca sa intelegem mai bine efectele benefice ale culorilor asupra sanatatii noastre va prezint fiecare culoare in parte si beneficiile ei asupra unor functii fizice sau psihice.
Rosu 
Prin actiunea sa de revigorare, culoarea rosie este folosit in tratarea starilor de melancolie si depresie, prin actiunea sa analgezica (de calmare) in tratarea artriteia reumatismului si a tuturor afectiunilor articulare. Are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, fiind considerata un adevarat stimulent natural in ceea ce priveste globulele rosii sau regenerarea celulelor.

Oranj
Oranjul este extrem de util in tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Este foarte potrivit in afectiunile respiratorii, precum astm sau bronsita. Oranjul mai are efecte benefice asupra rinichilor sau a vezicii urinare si creste rezistenta corpului impotriva infectiilor.

Galben
Aceasta culoare are o actiune stimulatoare, de curatare si de eliminare a toxinelor la nivelul ficatului, intestinului si pielii, purifica sangele si stimuleaza circulatia limfatica, intareste nervii si creierul, imbunatateste capacitatea de concentrare si invatare, are efecte benefice in tratarea diabetului.

Verde
Verdele este culoarea care calmeaza, tonifica si purifica, fiind folosita cu succes in tratarea infertilitatii atat la femei, cat si la barbati, in cazuri de insomnie, depresie, boli psihice, are efect dezinfectant, germicid, antiseptic si bactericid.

Albastru
Albastrul creste puterea de aparare a organismului, are efecte de calmare a sistemului nervos, are o actiune favorabila in afectiuni insotite de febra, in reumatisme acute, in inflamatii oculare, ulcere, menstre dureroase, afectiuni ale pielii, epilepsie, in tratarea bolilor autoimune.

Indigo
Este binecunoscut ca fiind culoarea care intervine surprinzator de rapid si eficient in tratamentul afectiunilor neurologice, tulburarilor psihice, in stari obsesive, dementa, halucinatii, convulsii, delirium tremens, prin efectele sale sedative, antialgice sau anestezice.

Violetul
Aceasta culoare se remarca in cromoterapie prin influenta benefica pe care o are asupra sistemului osos, in tratarea unor cancere, in tratamentul unor boli endocrine, intareste sistemul imunitar, curata sangele, mentine echilibrul potasiului si sodiului in organism, stimuleaza producerea globulelor albe, purifica organismul.

Dupa cum vedeti, cromoterapia poate fi utila pentru orice fel de problema, fie ea, fizica, mentala, spirituala, emotionala sau pur si simplu pentru relaxare. Este, sau poate fi, un catalizator al proceselor de vindecare.
Trebuie retinut insa ca nici o terapie complementara nu trebuie considerata ca o alternativa la sfatul medical profesionist, sfatul meu fiind ca, inainte de a incepe un tratament complementar, sa fiti foarte bine informati.

Marcel Dragus 
Kinetoterapeut
Tehnician maseur
Telefon: 0745.37.51.96

Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER