miercuri, 16 octombrie 2013

Rolul vitaminei C in organism

Vitamina C face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, cu implicatii majore in mentinerea sanatatii corpului. Necesara atat copiilor, adultilor, cat si persoanelor in varsta, vitamina C este, in egala masura, o vitamina a sanatatii, a vitalitatii si a frumusetii.

Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: fructele de padure (afine, macese, catina, zmeura, capsuni, coacaz negru), acerola, kiwi, ananas, mango, papaya, pepene galben, grapefruit, lamaii, portocale, ardei iute, ardei grasi, tomatei, gulii, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.
O alta sursa de vitamina C sunt: varza si varza murata, castravetii murati, gogonelele.
Organismul uman nu îşi poate sintetiza propria vitamină C, de aceea ea trebuie sa fie asigurata printr-o alimentatie bogata in aceasta vitamina.
Expunerea la soare a legumelor si fructelor, fierberea îndelungată la temperaturi ridicate a alimentelor determina pierderea vitaminei C; de asemenea tinerea prelungita in apa a legumelor curatate.
Vitamina C se poate administra atat profilactic cat si curativ pentru diverse tulburari si afectiuni grave.
Este bine sa folosim suplimente ce contin vitamina C naturala, alaturi de flavonoide, ceea ce ofera o mai buna asimilare si biodisponibilitate a vitaminei C.

Actiuni asupra organismului:
  • intareste sistemul imunitar al organismului
  • actiune antioxidanta, cu rol de anihilare a actiunii nefaste asupra organismului’; previne imbatranirea prematura, aparitia bolilor degenerative, a afectiunilor cardio-vasculare, a cancerului; intarzie aparitia semnelor de imbatranire prematura; de asemenea, diminua efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei; neutralizeaza si ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele - mercur, plumb, cadmiu, aluminiu si cupru provenite.
  • scade tensiunea arteriala, ajuta la scaderea colesterolului sanguin si a trigliceridelor.
  • stimuleaza sinteza de colagen, asigura cresterea si dezvoltarea cartilajelor, favorizeaza regenerarea osoasa in caz de fractura; efect benefic in caz de afectiuni reumatismale.
  • mentine integritatea si sanatatea dintilor, previne cariile dentare
  • favorizeaza absorbtia fierului la nivel intestinal, luptand contra anemiei
  • scade glicemia sanguina
  • efect antialergic: reduce nivelele crescute de histamina din organism (ce determina alergii si crize de astm
  • ajuta la vindecarea rănilor şi escarelor
  • intervine in coagularea sangelui, fiind utila in caz de afectiuni hemoragice
  • mentine elasticitatea vaselor si intareste capilarele
Fumatorii si locuitorii marilor oraşe au nevoie de suplimente de vitamina C, pentru că monoxidul de carbon distruge rapid aceasta vitamina; de asemenea persoanele ce depun activitati fizice sau intelectuale intense sau prelungite, persoanele care lucrează în mediu toxic.

De asemenea, gratie rolului sau antioxidant, vitamina C intra in compozitia a numeroase produse cosmetice destinate ingrijirii tenului, deoarece asigura o buna hidratare a tenului, neutralizeaza radicalii liberi responsabili de aparitia ridurilor si de imbatranirea prematura a tenului; stimuleaza formarea de colagen.
Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417




Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER