vineri, 23 ianuarie 2015

Sa ne imbunatatim circulatia periferica in mod natural





Aveti dureri la nivelul membrelor inferioare, senzatia de picioare grele, de arsura, parestezii, crampe musculare, edeme la acest nivel ? De vina este circulatia periferica deficitara, care favorizeaza aparitia varicelor, a flebitelor si tromboflebitelor.


Este important sa se adopte un stil de viata sanatos, care sa cuprinda:
·         alimentatie bogata in vitamine (vitamina PP, E, C), continute in fructe - in special fructe de padure-afine, macese, zmeura, coacaze rosii si negre (prosapete sau congelate), castane comestibile, citrice, struguri rosii, cirese, visine, caise, mere, prune; si in legume proaspete (ceapa rosie, usturoi, urzica, papadie, anghinare), peste, oua, cereale integrale. Cantitati mari de vit PP se gasesc in hrisca si polen.
·         miscare si exercitii fizice usoare (mers pe bicicletă, plimbare pe jos, înot)
·         evitarea statului prelungit in picioare; a utilizarii pantofilor cu tocuri foarte inalte; a bailor cu apa fierbinte
·         extracte din plante (sub forma de ceai, tinctura, capsule) cu efect vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator si diuretic, de micsorare a vascozitatii sangelui si de favorizare a microcirculatiei locale: ceai alb, ceai verde (3 cani/zi), sulfina galbena (contine anticoagulanti de origine vegetala-cumarine, ce au efecte de fluidizare a sangelui, impiedica formarea cheagurilor si a trombilor sanguini), mesteacan, coada-calului, ghimpe, vita-de-vie, afine, merisor, macese, catina.

Tratamentul trebuie recomandat doar de catre un medic apifitoterapeut.

O actiune deosebita o are extractul de ginkgo biloba (vasoprotectoare si antiinflamatoare, vasodilatatoare la nivel central si periferic, antiagreganta plachetarea, cu rol de fluidificare a sangelui); se consuma sub forma de ceai (infuzie, 2-3 cani/zi), tinctura (30-40 pic de 3 ori/zi,inainte de mese) sau comprimate (40 mg de 2-3 ori/zi); fiole, ce contin extract din frunze de Ginkgo biloba si miere, sau in asociere cu laptisor de matca, ginseng (1-2 fiole/zi).

Resveratrolul-prezent in strugurii negri (mai ales coaja lor), in samburii strugurilor (albi sau rosii), afine, mure, coacaze negre, mere cu coaja inchisa la culoare, varza rosie, ceapa rosie, in fasolea boabe de culoare neagra- imbunatateste circulatia periferica, previne agregarea plachetara, fluidifica sangele; se pot administra si capsule cu extract integral din struguri.

Acizi grasi omega 3 din uleiul de peste au un rol benefic in buna functionare a inimii si vaselor de sange: sunt antiagregante plachetare, fluidifica sangele; doza zilnica e de aprox 1-2 g/zi.

Gemoterapia cu muguri de castan comestibil si salbatic, scoarta de lamaie, muguri de arin alb, timp de 2-3 luni, este deosebit de eficienta.

Atentie !! in cazul persoanelor care iau medicamente anticoagulante, doza trebuie strict individualizata, deoarece asocierea terapiei naturiste cu fluidificatoare si antiagregante plachetare poate accentua actiunea tratamentului alopat si predispune la hemoragii la diferite niveluri.

Local, se fac masaje usoare, in sens ascendant, la nivelul picioarelor cu creme si geluri ce contin plante cu actiune vasoprotectoare care ajuta la diminuarea stazei venoase si ameliorarea microcirculatiei periferice: castan, sulfina, musetel, arnica, coada-soricelului, salvie, urzica, spanz.

Baile de picioare cu uleiuri esentiale de mentaeucaliptrozmarin, lamaiie, ineupar, menta; sau cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui; la fel baile locale sau cataplasmele cu sulfina, urzica, arnica.

Pentru stimularea circulatiei periferice se pot face si dusuri scotiene (baie cu apa rece la nivelul picioarelor alternand cu baie cu apa cald, efectuate de mai multe ori).

Reflexoterapia
 
efectuata de catre un specialist are efecte rapide si de durata, inlaturand senzatia de picioare grele, diminuand edemele de la nivel periferic si stimuland circulatia la acest nivel; se fac cure de 10-12 sedinte, 1 pe zi sau 1 la 2 zile.

Foarte utile sunt si sedintele de drenaj limfatic, efectuate manual de catre un specialist, 1-2/saptamana, timp de 3-4 saptamani.


Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417




Sursa foto aici



Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER