luni, 9 februarie 2015

Migrena-terapii naturale vindecatoare




Migrena, aceea durere de cap severa, pulsatila,  de origine vasomotorie, de obicei unilaterala (dar poate fi si bilaterala),  insotita de senzatie greata, voma, tulburari de vedere, fotofobie, ameteala, stare de epuizare, astenie, transpiratii, anxietate, este tot mai frecventa in special la femeile tinere, suprasolicitate, stresate.

Terapiile naturale va ajuta pe termen lung, scad frecventa si intensitatea crizelor si va redau calitatea vietii !

Desi nu se cunoaste etimologia migrenei, s-a constatat ca aceasta are de obicei un caracter familial si survine mai frecvent pe un teren anxios sau dispeptic (afectiuni biliare, hepatice, parazitoze); femeile sunt mai predispuse, in special in timpul ciclului; de asemenea, adolescentii si adultii tineri.

Factorii declansatori ai crizei migrenoase pot fi :
  • ai mediului ambiant : lumina si zgomote puternice, anumite mirosuri, variatii ale presiunii atmosferice
  • alimentari: mese neregulate; consumul de vin rosu, ciocolata, branza, monoglutamat sodiu, cafeina
  • psihici: depresia, stressul, furia, agitatia, emotiile puternice, suprasolicitarea fizica si psihica, odihna insuficienta.medicamentosi: unele medicamente antidepresive, hipotensoare, antiinflamatorii
  • variatii hormonale determinate de perioada ciclului, tratamente hormonale si cu anticonceptionale
  • intoxicatii cronice
  • tabagism


Pentru prevenirea atacurilor migrenoase, este foarte important sa incercam sa evitam si sa eliminam factorii declansatori.


Deoarece medicina alopata nu reuseste sa tina sub control crizele migrenoase care, in timp, influenteaza negativ viata sociala, familiala, profesionala, singura speranta exista in stilul de viata si in terapiile naturiste. 

In timpul crizelor, terapia include:
  • masuri generale: repaus intr-o camera linistita, fara lumina sau zgomote puternice; comprese reci pe frunte sau la nivelul cefei;
  • tehnici de relaxare, biofeedbakcul, masajul bland al scalpului, acupunctura, reflexoterapie 
  • tratament naturist: Tanacetum herba (iarba fetei), roinita, scoarta de salcie, captalan, ginkgo biloba, ghimbir, fructe de macese,  frunze de coacaz,  tinctura de rozmarin, ulei de lavanda; acestea pot fi administrate atat in criza cat si pentru prevenirea aparitiei crizelor migrenoase, 20 zile/luna.
Gemoterapia, utilizata in cure periodice, pe perioade lungi de timp, are efecte excelente; se utilizeaza diferite combinatii gemoterapice ce includ extract din mladite de macese, extract din muguri plop negru, mladite rozmarin, muguri de coacaz negru, muguri arin negru, muguri de tei argintiu, muguri de nuc- numai la indicatia medicului apifitoterapeut.


  • masaj  pe tample si frunte cu 1 picatura de ulei esential de lavanda, menta, rozmarin
  • suplimente cu magneziu, vitamina B2, resveratrol, coenzima Q10, ginkgo biloba, ulei de peste.
Orice durere de cap trebuie investigata la medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog), cu efectuarea unor examene de specialitate (Rx cranian, RMN,  CT) pt a exclude existenta unor afectiuni grave de tipul unei tumori sau anevrism cranian care pot pune viata in pericol; de asemenea un puseu hipertensiv se poate insoti de durere de cap severa si poate precede un accident vascular cerebral.

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417



 Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER