marți, 16 februarie 2016

Energizati-va natural


Exista plante cu actiune energizanta, care, desi nu contin cofeina, imbunatatesc randamentul organismului, refac tonusul fizic si psihic, inlatura starea de oboseala, cresc performantele mentale. Ele pot fi folosite ca inlocuitori ai bauturilor care au concentratii diferite de cofeina, respectiv cafeaua, ceaiul negru sau verde.


  • Ginkgo biloba
La nivel cerebral, preparatele de ginkgo imbunatatesc circulatia, au efect tonic cerebral si stabilizator psiho-emotional, elimina oboseala psihica, cresc capacitatile de concentrare, memorare si randamentul intelectual.
Ginkgo biloba este deosebit de benefica persoanelor in varsta care se confrunta cu probleme legate de diminuarea atentiei, memoriei si capacitatii de concentrare, imbunatatind functiile psihice. Totodata, este utila si tinerilor care depun efort intelectual deosebit (de exemplu, perioada examenelor) deoarece imbunatatesc memoria si cresc randamentul energetic.
  • Ginseng
Este una dintre cele mai bune plante adaptogene, ajutand organismul sa se adapteze la stresul fizic si psihic, precum si capacitatea de concentrare si memorare, diminueaza senzatia de oboseala, imbunatateste functia sexuala. Are si puternice proprietati antioxidante.
  • Catina alba
Fructele de catina alba sunt bogate in vitamine din complexul  B, deci au actiune tonica, stimulativa asupra sistemului nervos, inlatura starea de oboseala, stimuleaza puterea de concentrare si memorare; de asemenea catina combate anemia si starea de astenie fizica.
Fructele de Catina alba se pot consuma sub forma de suc, sirop presat la rece, ceai (infuzie, decocot din fructe proaspete sau uscate), vin, gem, ulei presat la rece.
  • Orzul verde
Extractul de orz verde este un tonic de exceptie care confera organismului vigoare, energie si, in acelasi timp, o cantitate mare de antioxidanti.
  • Menta
Ceaiul de menta ( 2 cani/zi) are efecte de inlaturare a starii de astenie cauzata in special de stress, suprasolicitare.
  • Rozmarinul
Rozmarinul, sub forma de ceai (din flori si frunze) sau tinctura este deosebit de util, are efecte tonice si stimulatoare in special asupra sistemului nervos.
  • Gemoterapia

Gemoterapia este deosebit de benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces, in cure periodice de 2-3 luni.

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, apifitoterapie




https://www.facebook.com/DrConstantinaRuxandra/


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER