luni, 1 februarie 2016

Raceala vs gripa la copii


A venit perioada infectiilor respiratorii virale (gripale sau non-gripale), favorizate de schimbarile bruste de temperatura. Cele mai afectate sunt persoanele cu o slaba imunitate nespecifica, in special copiii din colectivitati si persoanele cu afectiuni cronice. 

Aceste viroze pot imbraca diverse forme, de la cele mai simple si benigne (rinita, rinofaringita) pana la forme mai grave (gripa, traheobronsite, laringite, pneumonii).

Este important sa deosebim o banala raceala, guturai de o infectie gripala (provocata de virusurile gripale).


Guturaiul are un debut progresiv moderat, apar stranutul, rinoreea (nas care curge) sau nas infundat, dureri de gat, tuse; starea generala este buna iar febra, daca apare, este moderata 37-38. Evolutia este benigna, fara aparitia complicatiilor

In cazul gripei debutul este brusc, cu aparitia febrei (39-40 de grade) insotita de modificarea starii generale, frisoane, dureri musculare, dureri de cap si la nivel ocular, dureri gat, tuse, scaderea poftei de mancare. Evolutia este mai zgomotoasa, pot aparea complicatii.


Este important sa tratam corect orice infectie respiratorie care apare la copii, pentru a preveni aparitia complicatiilor-amigdalita, pneumonie, traheobronsita, sinuzita.

Tratamentul corect consta in repaus la pat cateva zile, o alimentatie usoara (reduceti consumul de lactate), hidratare cu apa, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, antitermice, antiinflamatorii. 

In paralel folositi cu incredere plante ce cresc imunitatea organismului, scad febra, au efecte antiseptice si antiinflamatorii la nivel respirator, stimuleaza expectoratia si calmeaza tusea: echinaceea, propolis, ghimbir, busuioc, cimbru, patlagina, cimbrisor, lemn-dulce, scoarta de salcie, musetel, tei, soc, muguri de plop, de pin, de brad. Acestea se administreaza sub forma de ceaiuri (indulcite cu miere), tincturi, siropuri.


Tratamentul cu antibiotice nu trebuie prescris decat in cazul aparitiei suprainfectiei bacteriene si recomandat de catre un medic specialist; pe toata durata antibioterapiei si inca 7 zile dupa este recomandat sa se administreze si un preparat cu probiotice, adica cu bacterii bune, pentru asigurarea unei bune imunitati la nivel intestinal si deci a unei imunitati generale adecvate, pentru ca imunitatea incepe la nivel digestiv.

Exista si preparate naturale ce contin uleiuri esentiale (de lamaie, tea-tree, eucalipt, cimbru, menta, pin, brad) care sunt adevarate antibiotice naturale deosebit de puternice, dar fara efecte adverse daca sunt recomandate corect de catre un medic apifitoterapeut. In special la copii, se pot utiliza siropuri ce contin un amestec de plante imunostimulatoare in combinatie cu propolis sau cu uleiuri esentiale cu actiune antibiotica si antiseptica deosebit de puternica.
Preparatele ce contin argint coloidal ajuta la cresterea imunitatii, au actiune antibiotica si antivirala.

Gemoterapia (tratamentul cu ajutorul mugurilor si parţilor tinere din plante) are efecte deosebit de benefice deoarece stimuleaza in mod natural imunitatea, favorizeaza o crestere si dezvoltare corespunzatoare a copiilor: se administreaza extract din muguri de coacaz negru, din muguri de brad, din mladite de maces, din muguri de calin si carpen, in cure periodice de 2-3 luni.

 
Atentie!  Este bine ca aceste produse imunostimulatoare sa fie administrate la recomandarea unui medic fitoterapeut. Ele nu se administreaza concomitent cu vaccinurile, fiind necesar un interval de aproximativ 30 zile intre administrari.

Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist naturopatie




Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER