luni, 28 martie 2016

Tratamente din natura care te scapa de afectiunile digestive acutizate primavara

  
Primavara este anotimpul in care se acutizeaza o serie de afectiuni digestive (gastrita, ulcer gastric si duodenal, sindrom de colon iritabil). Explicatia ar putea fi un nou stres la care organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati, verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de somn.

In aceste conditii, alimentatia de primavara, care abunda in legume, verdeturi, fructe proaspete, adevarate rezervoare natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila, aminoacizi, enzime foarte benefice organismului, trebuie adaptata si personalizata.
Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food. La fel, administrarea de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stresul pot declansa crizele dureroase.
Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile, grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile prea reci sau prea fierbinti.
Simptomele afectiunilor digestive includ dureri, arsuri la nivel epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit si inapetenta, tulburari tranzit. Inca de la primele simptome, este absolut obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru investigatii si tratament adecvat.

Remedii recomandate in caz de afectiuni digestive

Planta de aloe, sub forma de suc nepasteurizat, are actiune imediata. Aloe diminueaza simtomatologia, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (incriminata in patologia ulcerului).
Uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare au actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv.
Sucul de orz verde si extractul de chlorella contin clorofila, ce ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect calmant si antiinflamator.
De asemenea, sunt indicate si sucurile din legume, ce ajuta la calmarea durerilor stomacale, la reducerea aciditatii gastrice si la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt cele obtinute din varza, din cartofi, morcovi, din sfecla rosie si din urzica.
Efecte benefice au ceaiurile sau capsulele ce contin plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa.
Pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stres, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa sau sunatoare.
Extractele gemoterapice din muguri de smochin, tei argintiu, afin, merisor pot fi administrate in cure de una-doua luni doar la indicatia unui medic apifitoterapeut.
In cazul colonului iritabil, utilizati condimente aromatice - ghimbir, chimen, anason, fenicul, sunatoare, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
Extractele de papaya si ananas imbunatatesc digestia.
Sa nu uitam de produsele stupului (miere, polen, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca) care au efecte benefice la nivelul tubului digestiv.
In paralel cu medicatia alopata si fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte de reflexoterapie si masaj terapeutic, sedinte de acupunctura, care restabilesc fluxul si echilibrul energetic.

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie si naturopatie
0734410417


Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER