sâmbătă, 24 decembrie 2016

Sarbatoarea de Craciun !


Sarbatorile de iarna sosesc in curand, prilej de bucurie alaturi de cei dragi; prilej de mese festive, de multe ori abundenta de produse traditionale specifice acestei perioade: sarmale, carnati, caltabosi, piftie de porc, etc. Aceste produse sunt gustoase, dar contin, in general, multa proteina si grasime de origine animala, care sunt mai greu digerabile si pot provoca aparitia unor simptome neplacute: digestie dificila, constipatie, meteorism, dureri de cap, senzatie greata, colici abdominale. 

Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre grave in organism, mergand de la dischinezie biliara, dispepsii, colite pana la colescistite si pancreatite.


Pentru a avea niste sarbatori de Craciun linistite este bine sa prevenim aparitia acestor tulburari urmand cateva „reguli” simple:
  • sa nu abuzam de mancare; produsele din carne sa le asociem obligatoriu cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.
  • sa fim atenti la calitatea mancarii si nu la cantitate.
  • sa consumam in aceasta perioada si supe si borsuri de legume
  • sa folosim din plin condimente aromatice cum ar fi : maghiran, rozmarin, oregano, marar, menta, cimbru, busuioc, sofran, ghimbir, fenicul, chimen-imbunatatesc si usureaza digestia
  • sa utilizam comprimate cu enzime digestive-de preferat cele care contin enzime vegetale (papaina si bromelaina) extrase din papaya si ananas 
  • sucurile alcaline - din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, diminua aciditatea gastrica. 
  • uleiul de catina, de galbenele si de sunatoare, au si ele actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv; se iau intre 5-10 picaturi de 2-3 ori/zi, 6-8 saptamani.
  • uleiul volatil de menta si de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa; cura de 2-3 saptamani
Atentie deosebita in cazul persoanelor ce prezinta dischinezii biliare, este recomandabila folosirea plantelor ce stimuleaza secretia de bila si digestia grasimilor: papadie, anghinare, sunatoare, cicoare.

Pentru combaterea senzatiei de greata pot fi folosite capsulele cu ghimbir sau menta; iar senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosirea capsulelor cu carbune medicinal.

Ficatul va fi supus in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el; limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu.


Sa nu uitam de consumul de ceai verde, alb, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului.


SARBATORI FERICITE SI LINISTITE !!

Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie




 http://vorbestelumea.protv.ro/video/festinul-de-craciun-si-repercusiunile-sale.html


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER