miercuri, 28 decembrie 2016

Noaptea de Anul Nou


Dupa abundenta de mancaruri traditionale, am avut o mica pauza si....o luam de la capat cu mancare si bautura.
Depinde doar de noi sa pasim in Noul An sanatosi din punct de vedere fizic, psihic, emotional.

Este bine sa urmam cateva sfaturi pentru a fi in forma maxima in aceasta noapte lunga si activa:

1. Sa ne odihnim bine inainte de petrecere.

2. Putem renunta acum la traditionalele mancaruri de Craciun (sarmale, friptura de porc, salata boeuf, piftie de porc etc.) si sa incercam un meniu mai usor digerabil si asimilabil: carne de peste, de curcan sau prepelita (la cuptor), asezonata cu multe condimente (rozmarin, chimen, busuioc, cimbru, sofran, oregano). Alaturi putem servi salate asortate si colorate (ardei gras, rosii, salata verde, salata iceberg, varza alba, varza rosie) sau muraturi (pentru cei care nu au contraindicatii la sare sau otet), care sunt o sursa de fermenti digestivi, de calciu si vitamina C
La desert – o salata asortata de fructe (de padure, citrice, mere, pere, pepene, kiwi, papaya), eventual acompaniata de o cupa de inghetata preparata in casa.

3. Mancati in reprize, cate putin, opriti-va inainte de a fi satuli (senzatia de satietate apare la aproximativ 15 minute dupa masa), mai sunt inca atatea feluri de savurat!


4. Nu trebuie sa exagerati cu bautura! Sa nu uitam ca aceasta combinatie intre alcool si mancare grasa, greu digerabila, incarca suplimentar sistemul digestiv si hepatobiliar si pot aparea indigestii, colici biliare, mergand in cazuri grave pana la colecistite acute si pancreatita acuta, care pot pune in pericol viata persoanei.
Consumati un vin alb sau rosu natural, eventual un digestiv (visinata, afinata) si o cupa de sampanie.
5. Este bine ca, inainte de a consuma bauturi alcoolice, sa mancati un aliment solid pentru a incetini absorbtia alcoolului si sa consumati multa apa plata.


6. Nu uitati de ceaiurile pe care le putem consuma in aceasta noapte; ele ne mentin tonusul fizic si psihic si ne confera energia necesara, fiind un substitut excelent al bauturilor energizante din comert (in care extractul de fructe este intr-o minima proportie, restul sunt chimicale pentru culoare, gust etc.) – ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb, mate.

Exista multi tineri care isi vor petrece aceasta noapte in aer liber. Imbracati-va corespunzator (mai multe straturi de haine), acoperiti-va urechile si mainile, purtati incaltaminte comoda si calduroasa.


Atentie la alcool, doar in cantitate moderata incalzeste si ne ajuta sa facem fata mai bine frigului. Altfel, exista pericolul de a suferi degeraturi la nivelul urechilor sau degetelor fara a realiza acest lucru; mai bine miscati-va, dansati pentru a va pune sangele in miscare sau consumati preparate de ghimbir ce accelereaza circulatia si inlatura senzatia de frig si oboseala! Nu amestecati bauturile alcoolice intre ele sau cu bauturi energizante, droguri, medicamente.




LA MULTI ANI !

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER