marți, 6 iunie 2017

Infectii estivale

Infectiile genitale reprezinta o afectiune deosebit de frecventa in randul femeilor, favorizate vara de scaldatul in piscine si stranduri, care nu trebuie ignorate sau neglijate; ele necesita un consult la medicul specialist si un tratament adecvat.




Pot fi reprezentate de vulvovaginite, cervicite, agentul cauzator fiind o ciuperca (candidoza vaginala), un protozoar (trichomoniaza vaginala), infectii bacteriene (chlamydia) sau virale (herpes genital). 

Atentie mare !! Aceste infectii genitale se pot lua nu numai prin contact sexual, dar si prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate, utilizarea unei toalete publice sau inotul in piscine incorect dezinfectate !


Infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald; boala este favorizata de transpiratie sau de umezeala intretinuta de costumul de baie; in plus, clorul utilizat pentru dezinfectia apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar si in cazul femeilor care nu si-au inceput viata sexuala.

O alta infectie genitala este trichomonioza; parazitul Trichomonas vaginalis se transmite usor de la o persoana la alta in special prin apa calda a piscinelor, dar si utilizarea in comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana  (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala (dominata de lactobacili) este substituita cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

In plus, clorul din apa piscinelor poate provoca dezechilibre ale florei vaginale cu aparitia unor inflamatii si micoze la aceste nivel .


Simptomatologia este variata si reprezentata de leucoree, senzatie de arsura sau usturime vaginala, prurit, dureri la urinat, dureri in timpul actului sexual, etc.

Infectiile inalte (la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine) pot provoca dureri pelvine, infertilitate, sarcina ectopica, avort .

Este foarte important sa nu neglijam aceste simptome si sa mergem la un control ginecologic cu efectuarea unei analize a secretiei vaginale pentru depistarea cauzei (iritatie, infectie bacteriana, virala, candidozica).

Pentru noi, femeile, este foarte importanta sanatatea la nivelul aparatului genital; de aceea este necesar sa ne mentinem o igiena intima adecvata prin :
- evitarea stricta a scaldatului in baltile si lacurile neamenajate din jurul marilor orase
-evitarea piscinelor foarte aglomerate si prost intretinute
-efectuarea unui dus inainte de fiecare intrare in piscina si la iesirea din ea
-folosirea obligatorie a unui prosop propriu atunci cand inchiriem un sezlong, la fel daca ne asezam pe marginea piscinei
-mentinerea unui ph vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta, intrucat majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid; spalarea frecventa cu sapunuri obisnuite, gel de dus nu este recomandata, deoarece aceste sapunuri sunt alcaline si perturba aciditatea mediului vaginal; spalati-va bine inainte si dupa inot, cu apa si sapun, folositi dezinfectate vaginale blande, din plante, cu rol antiseptic si antiinflamator (sapun pentru igiena intima, gel)

Alaturi de tratamentul alopat recmandat, daca este cazul, de medicul ginecolog, terapia naturista este deosebit de eficace pentru diminuarea simptomatologiei si prevenirea aparitiei complicatiilor.



-se utilizeaza extracte naturale din uleiuri esentiale (menta, cimbru, te-tree, etc) cu rol antibiotic si antiseptic deosebit de puternic; aceleasi efecte antibiotice si antivirale il are si propolisul, administrat intern, sau sub forma de ovule si supozitoare.

-gemoterapia este deosebit de utila, cu efecte durabile; se pot utiliza asociatii de coacaz negru, zmeur, caprifoi negru, in cure de 2-3 luni, doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

-concomitent se pot utiliza si plante cu rol antiseptic, antiinflamator, antibiotic, sub forma de infuzie sau spalaturi si bai locale: cretisoara, traista-ciobanului, coada-soricelului, urzica, galbenele, sunatoare, musetel,salvie.

-local, utilizarea de ovule ce contin extracte naturale (galbenele, tuia, sunatoare, aloe, muguri plop, catina, musetel, polen, propolis, uleiuri esentiale, prebiotice).

 Sursa foto: aici

Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist MF, apifitoterapie, naturopatie
MEDICA RD ESTHETIC,
0734 410 417





Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER