duminică, 22 octombrie 2017

Terapii naturiste pentru infectiile genitale

Infectiile genitale reprezinta o afectiune deosebit de frecventa si de suparatoare, care necesita un consult la medicul specialist. Pot fi reprezentate de vulvovaginite si cervicite, agentul cauzator fiind o ciuperca (candidoza vaginala), un protozoar (trichomoniaza vaginala),  bacterie (Gardnerella vaginalis, Chlamydia), sau virusuri (virusul herpes genital sau virusul papilloma uman). 


Atentie mare !! Aceste infectii genitale se pot lua nu numai prin contact sexual, dar si prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate, utilizarea unei toalete publice sau inotul in piscine incorect dezinfectate !

Infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald; ne putem intoarce din vacanta cu ele; sau apar prin dereglarea florei vaginale normale, in urma consumului de antibiotice sau dupa administrarea prelungita de contraceptive orale sau terapia hormonala.

Vaginita bacteriana 
 (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala (dominata de lactobacili) este substituita cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

Simptomatologia acestor infectii genitale este variata si reprezentata de leucoree, senzatie de arsura sau usturime vaginala, prurit, dureri la urinat, dureri in timpul actului sexual, etc.

Infectiile inalte (la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine) pot provoca dureri pelvine, infertilitate, sarcina ectopica, avort .

Este foarte important sa nu neglijam aceste simptome si sa mergem la un control ginecologic cu efectuarea unei analize a secretiei vaginale pentru depistarea cauzei (iritatie si inflamatie, infectie bacteriana, virala, candidozica).


Pentru noi, femeile, este foarte importanta sanatatea la nivelul aparatului genital; de aceea este necesar sa ne mentinem o igiena intima adecvata si riguroasa; mentinerea unui ph vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta, deoarece majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid; spalarea frecventa cu sapunuri obisnuite, gel de dus NU este recomandata, deoarece aceste sapunuri sunt alcaline si perturba aciditatea mediului vaginal; spalati-va bine inainte si dupa inot, cu apa si sapun, folositi dezinfectate vaginale blande, din plante, cu rol antiseptic si antiinflamator (sapun pentru igiena intima, gel); nu sunt recomandate nici spalaturile vaginale frecvente (chiar cu produse naturale) .

Alaturi de tratamentul alopat recomandat de medicul ginecolog si de respectarea masurilor de igiena intima, terapia naturista este deosebit de eficace pentru diminuarea simptomatologiei si prevenirea aparitiei complicatiilor; in administrare interna (infuzie, macerat, preparate gemoterapice) si externa (local, sub formă de supozitoare, unguente, ovule şi spalaturi vaginale), plantele au efecte benefice, datorita proprietatilor antiinflamatorii, antiseptice şi antimicotice. 

-se utilizeaza extracte naturale din uleiuri esentiale de calitate (menta, cimbru, te-tree, etc) cu rol antibiotic si antiseptic deosebit de puternic; efecte antibiotice si antivirale puternice are si propolisul, administrat intern sau sub forma de ovule si supozitoare.

-gemoterapia este deosebit de utila, cu efecte durabile; se pot utiliza asociatii de coacaz negru, zmeur, caprifoi negru, in cure de 2-3 luni, doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

-concomitent se pot utiliza si plante cu rol antiseptic, antiinflamator, antibiotic, sub forma de infuzie sau spalaturi si bai locale: cretisoara, traista-ciobanului, coada-soricelului, urzica, galbenele, sunatoare, musetel,salvie.

-local, utilizarea de ovule ce contin extracte naturale (galbenele, tuia, sunatoare, aloe, muguri plop, catina, musetel, polen, propolis, uleiuri esentiale, prebiotice); unguent cu galbenele si propolis, creme si supozitoare cu pelin si galbenele.

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie
Cabinet consultanta  naturopata 0734 410 417




 sursa foto aici 
si aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER