luni, 20 noiembrie 2017

Postul, sanatate pentru trup si suflet


Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului.



Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioada de infometare extrema, nici de supraalimentare cu produse permise.

Postul inseamna cumpatare, moderatie in tot ceea ce facem, inclusiv in mancarea de post; reprezinta nu numai perioada in care renuntam la mancarea de dulce (produse de origine animala), dar inseamna si o perioada de liniste sufleteasca, de impacare cu sine insusi (in primul rand) si cu cei din jur, de iertare si de bunatate.
Postul este benefic pentru sanatatea si detoxifierea organismului.

Alimentatia trebuie sa fie si in aceasta perioada una echilibrata, diversificata si moderata cu produse de post de calitate, naturale!

Proteina de origine animala (din carne, peste, lapte si derivate) poate fi inlocuita cu proteina vegetala din soia, ciuperci, alge, dar si din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut; seminte, nuci. 

E bine sa revenim la mancarea gatita in casa in timpul postului si putem consuma cu incredere: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cât mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, rozmarin, maghiran, fenicul). In aceasta perioada sunt indicate si fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate), sunt energizante, contin antioxidanti, fier si calciu, dar si fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic).


  Sa nu uitam de vestitele noastre muraturi (in special varza murata) care sunt foarte gustoase, dar si sanatoase, deoarece contin vitamina C (care ajuta la absorbtia fierului), calciu, magneziu, fibre (prebiotice) si substante antioxidante.



Consumati cu moderatie si cereale integrale-quinoa, hrisca, mei, amarant


In zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou, hering, sardina), foarte benefic sanatatii prin aportul de acizi grasi omega 3. 

Si daca tot suntem in post si mancam mai sanatos, mai moderat, ar fi bine sa ajutam organismul sa se purifice, prin folosirea unor ceaiuri din plante, cu efecte depurative, diuretice. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, imbunatatesc functionarea aparatului biliar, detoxifica si in acelasi timp regenereaza ficatul, accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia, inlatura stresul, anxietatea, relaxeaza si calmeaza. Recomandate sunt: socul, mesteacanul, anghinarea, papadia, cicoarea, armurariul, coada-soricelului, ghimbirul, teiul, ginkgo-biloba, sulfina galbena, lavanda si sunatoarea.


Atentie la produsele de post din comert! Produsele de soia din comert (pate, crenvursti) contin E-uri, modificatori de gust si aroma, conservanti, deci prin consumul lor zilnic nu doar ca nu detoxificam organismul, dar il si incarcam cu toxine care, pe perioada scurta sau lunga de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afectiuni grave (cancer, alergii, scaderea imunitatii organismului).

In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din soia, preparate in casa.

Sfaturi inainte de a incepe un post
In general, inainte de a incepe un post, trebuie sa consultam un medic, sa facem un set de analize si sa adaptam postul la vârsta, la afectiuni, la starea de sanatate sau la boala. 
Atente trebuie sa fie in primul rând persoanele vârstnice, care sufera de mai multe afectiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afectiunile cardiovasculare, pentru care un post prelungit si restrictiv este contraindicat, pentru ca le pune in pericol nu doar sanatatea, ci chiar si viata.
 

Bineinteles ca nu numai in aceasta perioada de post ar trebui sa ne revizuim stilul de viata, alimentatia si comportamentul in general si in particular, sa gandim pozitiv ; putem oricand sa adoptam o dieta sanatoasa, sa renuntam la atatea obiceiuri nocive, sa fim mai buni cu cei din jurul nostru; fapte bune (chiar daca aceasta inseamna o vorba sau un gest prietenesc, de incurajare) putem si ar trebui sa facem tot timpul anului.

sursa foto aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER