miercuri, 17 ianuarie 2018

Cat de agresat e ficatul tau ?




Ficatul reprezinta un organ-cheie pentru organism, unul dintre principalele sale roluri este acela de filtrare, neutralizare si eliminare a toxinelor exo si endogene (alcool, alimente, poluanti chimici). 

Ficatul poate fi agresionat de infectia virala (cu virus hepatitic A, B, C, D, E), dar si de un stil de viata nesanatos, de o alimentatie ce contine prajeli, aditivi chimici, alcool, de poluanti (inclusiv fumat), de administrarea de antibiotice, de lipsa de odihna. Sa nu uitam de unul dintre principalii factorii hepatotoxici: stresul!


Un ficat obosit, suprasolicitat poate emite semnale de alarma care trebuie interpretate corect si tratate corespunzator.
Astfel, pot apare: stare de astenie care nu cedeaza la repaus, scaderea poftei de mancare, greturi, voma, dureri in hipocondrul drept, ameteli, tulburari de digestie.




Ce este de facut ? 

·         alimentatia corespunzatoare – trebuie sa contina preponderent fructe si legume proaspete (legumele cu frunze verzi ofera o protectie puternica pentru celula hepatica), cat mai putin prelucrate termic, carne slaba, peste, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole. Trebuie eliminate alimentele procesate din comert, mancaruri tip fast-food, grasimi saturate, uleiuri rafinate, margarina, mezeluri, afumaturi, bauturi energizante din comert, excesul de fainoase si zahar. Alcoolul trebuie consumat in cantitati moderate (cateva pahare/saptamana). Consumati sucuri de telina, morcovi, sfecla, lamaie, grapefruit, anghinare, papadie.
·         respectarea perioadele de odihna;
·         evitarea substantelor hepatotoxice - aditivi chimici din alimente, poluanti, medicamente, alcool, fumat etc.
·         efectuati periodic sedinte de reflexoterapie si acupunctura pentru detoxifiere si echilibare energetica
·         mentineti in limite normale nivelul colesterolului si trigliceridelor sanguine, a glicemiei;
·         combateti obezitatea si sedentarismul.

Pentru recastigarea functiei hepatice, este recomandat  un tratament cu produse naturiste care sa ajute la detoxifierea si regenerarea hepatica; in acest sens vom folosi plante cu actiune coleretic-colagoga si hepatoprotectoare  (anghinare, cicoare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, unguras, papadie, rozmarin) in combinatie cu plante depurative ale sangelui (coada-soricelului, telina, aloe, anghinare, brusture, mesteacan, cicoare, urzica, soc) .

Printre cele mai rapide si eficiente remedii se numara: 
-Rozmarinul poate fi utilizat in primul rand ca atare, fiind o planta foarte aromata: ceai, tinctura, extract gemoterapic.
-Armurariul: are  actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sanguin,  actiune antioxidanta si de  stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice; pulbereinfuzie combinata, capsule
-Extract din fructe de schisandra (sau planta cu 5 arome), o planta adaptogena, cu efecte deosebite antioxidante, detoxifiante generale si la nivel hepatic, stimulatoare ale functiei celulelor hepatice
 -Papadia, Anghinarea, RostopascaSunatoarea

Pastura cu efecte hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare excelente: doza recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă, timp de 30 zile, se pot face 3-4 cure/an 


Gemoterapia cu radice de porumb, mladite de alun, mladite de rozmarin, este deosebit de eficienta pentru refacerea celulei hepatice; se fac cure de 2-3 luni.


  • Dr Ruxandra Constantina 
    Medic specialist medicina familie si apifitoterapie, 
    Cabinet consultanta naturopata 0734 410 41

Sursa foto: aici si aici









Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER