miercuri, 25 iulie 2018

Invinge stresul prin mijloace naturale


"Omul nu e deranjat de lucruri ci de felul in care el vede lucrurile.”
Deci nu stresul ne imbolnaveste, ci atitudinea noastra fata de el !

Stres, un termen care este folosit exagerat de mult. Stres, o stare cvasi-permanenta a zilelor noastre. Stres, o reactie de adaptare a individului ca urmare a unei agresiuni din partea mediului, a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea neuro-endocrine.



Aceasta adaptare presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă.
In zilele noastre toata lumea e stresata, parca ar fi de bon-ton sa fii suprasolicitat, epuizat, incordat.
Cele mai expuse persoane sunt persoanele tinere hiperactive, suprasolicitate la locul munca, de multe ori dependente de munca (workaholici), cele care petrec mult timp in spatii inchise, fara acces direct la lumina solara si la aer curat (corporatistii).


           Pentru o scurta perioada de timp, stresul permite organismului sa faca fata unei situatii noi; un stres prelungit are insa efecte negative asupra starii de sanatate, la nivel fizic, psihic, emotional, social, familial.


       Haideti sa vedem cum actioneaza stresul asupra noastra. Cercetarile au arata ca stressul apare doar atunci cand gandim negativ despre orice lucru care ne streseaza; gandurile negative vor produce emotii negative (frica, vina, anxietate, remuscari, suparare); in acest moment se elibereaza hormonii de stres care includ corticosteroizi ( adrenalina si noradrenalina), cortizol; aceste substante de stres eliberate vor actiona asupra fiecarui organ din corp.

-in primul rand scade imunitatea, cu aparitia diferitelor infectii si inflamatii in organism; in acelasi timp scaderea imunitatii favorizeaza aparitia bolii canceroase - in acest sens exista studii care arata ca, de ex cancerul de san apare mai frecvent la femeile care se confrunta cu un grad ridicat de stres in viata de zi cu zi .

 -afectarea aparatului cardio-vascular ; aritmii, 
palpitatii, senzatia de lipsa de aer, tulburari de circulatie si de oxigenare periferica si cerebrala; in timp se instaleaza hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare.

-cresterea secretiei gastrice acide, cu aparitia ulcerelor gastrice si duodenale, a colonului iritabil.

-dureri si crampe musculare, cefalee, migrenevertij

 -sa nu uitam de efectele devastatoare asupra functiei reproductive; din pacate exista atatea cupluri care prezinta infertilitate, in absenta oricarei afectiuni organice....de vina e iar stresul !

-la nivel psihic, efectele merg de la furie, anxietate, irascibilitate, pana la atacuri panica, tulburari de memorie si de concentrare, fobii, depresie, insomnie. Iar aceste dezechilibre la nivel psihic au efecte negative asupra comportamentului; alterari ale apetitului (cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare), pofte (in special de dulciuri sau grasimi) si dependente (fumat, alcool).


        Trebuie sa privim stresul ca o parte componenta a unei vieti specifice societatii actuale si sa gasim solutiile  naturale pentru a-l combate.



         Terapiile cu plante adaptogene – de tip rhodiola rosea, ginseng ne ajuta sa ne adaptam organismul la noi conditii de stres, scad nivelul hormonilor de stres si il cresc pe acela al hormonilor fericirii (serotonina, dopamina).

             Persoanele cu episoade recurente de anxietate, atac de panica, cauzate de stres, pot urma o terapie naturista cu plante si produse care maresc tonusul psihic, inlatura tensiunile nervoase, ajuta la restabilirea bunei dispozitii si a echilibrului psiho-emotional: lavanda, sunatoare, valeriana, hamei, tei, roinita, passiflora

               Produsele stupului (miere, laptisor de matca, polen) sunt tonice ale sistemului nervos, inlatura starea astenie fizica si psihica, anxietatea .

              Gemoterapia are rezultate excelente, medicul apifitoterapeut va poate recomanda diferite scheme terapeutice cu extracte smochin, rozmarin, sequoia, tei, coacaz-negru, paducel.

       Una dintre cele mai puternice terapii care actioneaza la nivel spiritual si emotional, care echilibreaza, calmeaza, armonizeaza, este aromoterapia; folositi uleiuri esentiale pure, de calitate, cu inalta putere terapeutica - ulei esential de menta, sunatoare, muscata, lavanda, bergamota, trandafir, care ne pot relaxa sau energiza; pot fi adaugate 
in lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (in amestec cu un ulei vegetal).

       Terapiile interne trebuie combinate cu sedinte de reflexoterapie, reflexoterapie polarizata cu echilibrare energetica, masaj energetic.


       
      Comunicarea este una dintre practicile antistres de baza; nu trebuie sa ne izolam si nu e nevoie neaparat sa mergem la psihiatru, de multe ori un prieten de incredere cu care putem vorbi fara teama de a fi ridiculizati sau blamati, poate face minuni!

STRESUL POATE FI INVINS ! TREBUIE DOAR SA STII CUM  !


  
Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie
  

Sursa foto aici  si aici 

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER