joi, 17 ianuarie 2019

Raguseala si remediile naturiste



Ragusela  (sau disfonia) reprezinta o alterare a vocii (calitate, volum, tonalitate) determinata de inflamarea laringelui (cu afectarea corzilor vocale) cauzata in principal de infectiii virale, amigdalite, bronsite, alergii, fiind insotita de o tuse seaca iritativa.


Alte cauze pot fi reprezentate de sinuzita, reflux gastroesofagian, hipotiroidism, noduli sau polipi pe corzile vocale; sau boli mai grave (paralizie de corzi vocale, cancer laringeal, pulmonar)

Cauze favorizante sunt: fumatul, mediul poluat, stressul prelungit, vorbitul prelungit, iar in cazul copiilor plansul sau tipatul excesiv.

Atentie, o disfonia ce nu se amelioreaza si dureza mai multe saptamani trebuie investigata obligatoriu la un medic specialist !
Masuri generale:
-repaus vocal; in nici un caz nu se vorbeste soptit (se suprasolicita corzilor vocale)
-se consuma multe lichide caldute, supe (de ex supa de pui cu multe legume plus usturoi si ghimbir, calda)

De evitat:
-supraincalzirea camerei sau aerul foarte uscat
-consumul de lichide si alimente reci sau fierbinti
-consumul de condimente iuti
-consumul alcool si bauturi acidulate
-fumatul
Terapii naturale
-foarte eficienta ete gemoterapia cu extract din muguri de Coacaz negru in combinatie cu extract din mladite de Caprifoi negru 
-se beau lichide caldute (nu reci nu fierbinti), de preferat infuzii de plante cu actiune emolienta, calmanta si expectoranta: musetel, patlagina, nalba mare, galbenele, tei, lichen de piatra, lamaie, ciubotica-cucului,  cimbrisor, trei-frati-patati, podbal, lavanda, angelica, 2- 3 cani/zi in amestec cu miere naturala si suc lamaie

- amestec de miere si lamaia, se inghite lent
-miere zaharisită, baton propolis
-sirop din muguri de brad
-„sodoul” bunicii ramane la fel de eficient: se amesteca un galbenus de ou (proaspat) cu lapte caldut si 2 linguri de miere, se freaca bine si se se  adauga treptat laptele (1 cana).
-extern, comprese cu apa calda şi otet mere in jurul gatului

-inhalatii (cu aburi de infuzie de musetel in care se adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, pin, brad, menta, lavanda)



sursa foto aici si aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER