luni, 18 martie 2019

Primavara si bolile digestive


Primavara este anotimpul in care se acutizeaza o serie de afectiuni digestive (gastrita, ulcer gastric si duodenal, sindrom de colon iritabil); explicatia ar putea fi un nou stress la care organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati, verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de somn.


Simptome in caz de gastrita sau ulcer: dureri, arsuri la nivel epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit, inapetenta. 

In aceste conditii, alimentatia de primavara, care abunda in legume, verdeturi, fructe proaspete, adevarate rezervoare natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila, aminoacizi, enzime, este benefica sanatatii noastre fizice si psihice, dar trebuie adaptata si personalizata pentru persoanele sensibile.

  • Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food; la fel adminstrarea de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stressul pot declansa crizele dureroase.
·         Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile, grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile prea reci sau prea fierbinti; verdeturile sa fie fierte scurt la aburi.


🔺Inca de la primele simptome, este absolut obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru investigatii si tratament adecvat. In cazul medicinei naturiste, exista nenumatare plante cu reale efecte terapeutice, care ajuta la diminuarea simptomatologiei si scurtarea evolutiei bolii.🔻


-planta de aloe, sub forma de suc nepasteurizat,  are actiune imediata; diminua simtomatologia, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori.
-uleiurile de cătină, de gălbenele şi de sunătoare au acţiune antiinflamatorie şi cicatrizantă la nivel digestiv.
-sucul de orz verde si extractul de chlorella conţin clorofilă, ce ajută la regenerarea mu­coa­sei gastrice, cu  efect calmant şi antiinflamator.
-carbunele medicinal ajuta la absorbtia gazelor si toxinelor
-enzimele vegetale din papaya si ananas (papaina si bromelaina) imbunatatesc digestia
-efecte benefice o au ceaiurile sau capsulele ce contin plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa
-pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stress, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa, sunatoare
-extractele gemoterapice din muguri de smochin, arin negru si tei argintiu pot fi administrate in cure de 1-2 luni.


De asemenea, sunt indicate şi sucurile din legume, ce ajută la calmarea durerilor stomacale, la reducerea acidităţii gastrice şi la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt cele obţinute din varză, din cartofi, morcovi, din sfe­clă roşie şi din urzică. Se fac cure de câte două-trei zile în care trebuie să consumi exclusiv aceste sucuri; sau 50-100 ml/zi, timp de 15-20 zile.

Sindromul de colon iritabil se manifesta prin digestie dificila, meteorism abdominal, colici, diaree/constipatie sau alternanta lor.

Regimul alimentar trebuie strict individualizat, bolnavul evitand acele alimente care ii fac rau; in schimb pot fi folosite in mancare, dupa prepararea acestora, condimentele ce conţin uleiuri eterice; mărarul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia, rozmarinul şi leuşteanul; aceste plante au proprietăţi tonice digestive, antispastice, carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), ajutând la uşurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale şi la combaterea meteorismului.

-aceeasi actiune benefica o au si ghimbir, chimen, anason, fenicul,  sunatoare, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.
-extractele de papaya si ananas  imbunatatesc digestia. 

-in cazul sindromului de colon iritabil trebuie utilizate in paralel plante cu actiune calmanta, relaxanta: valeriana, sunatoare, lavanda, tei.
-sucul de aloe este si el indicat
-gemoterapia utilizeaza extract din muguri de smochin, mladite de merisor , afin, boboci de magnolie, muguri de tei argintiu, in cure de 2-3 luni.


Sa nu uitam de produsele stupului - miere, polen, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca - care au efecte benefice la nivelul tubului digestiv.

In paralel cu medicatia alopata si fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte de reflexoterapie, sedinte de acupunctura, care restabilesc fluxul si echilibrul energetic. 


🔺🔻Nu lua suplimentele naturiste dupa ureche, apeleaza intotdeauna la sfatul unui medic apifitoterapeut pentru un tratament individualizat !


CABINET TERAPII NATURISTE DR RUXANDRA CONSTANTINA
🔵0734 410 417 🔷


Sursa foto aici si aici



Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER