duminică, 23 iunie 2019

Hidratare de vara



Soare, temperaturi  crescute, transpiratie, organismul nostru are nevoie de o hidratare suplimentara in anotimpul cald.
Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, citronade, ceaiuri naturale (ceai alb, de rozmarin, fructe de padure, citrice, ghimbir) .



Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc (suc lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau carbogazoasa) sau suc rodie, de struguri, de pepene, de fructe de padure. Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o protectie contra radiatiilor UV.

🔺Sa nu uitam ca alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase, bauturile energizante ne satisfac doar e moment setea, in realitate, ele accentueaza deshidratarea.🔻





Atentie insa! Un consum redus de apa poate duce la deshidratare, ale carei prime semne sunt sete, crampe musculare, gura uscata, piele calda, uscata, lipsa transpiratiei, dureri cap.

Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica; sunt o sursa bogata de antioxidanti, iar vara ne apara de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul verii.
Ceaiul verde poate fi consumat in amestec si cu mandarine, portocale, lamaie sau cu frunzulite de menta proaspata
Un ceai foarte racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori rosii de hibiscus, macese, menta, sulfina.
Efecte tonice si energizante au si ceaiurile de guarana, de mate, de ginseng.


In aceasta perioada sunt benefice ceaiurile din plante aromatice - menta, rozmarin, busuioc; sunt tonice ale sistemului nervos dar, in acelasi timp, gratie  uleiurilor volatile pe care le contin au actiune antiseptica si dezinfectanta la nivel digestiv (sa nu uitam ca in perioadele estivale sunt frecvente infectiile digestive de tip sindrom diareic, colita, enterocolita, toxinfectie alimentar).

Ceaiul de ghimbir este tonic digestiv, dar are si proprietati antioxidante, protejeaza ppielea de efectul negativ al radiatiilor UV.

Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.


Este bine ca lichidele pe care le consumam (apa, ceaiuri, sucuri) sa fie la temperatura camerei.

🔺Este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura; in plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire.

🔺Lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.
Deci unui organism incalzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adauga 1 cub de gheata.
  
Atentie mare in cazul copiilor, sugarii şi copii mici au un risc crescut de deshidratare, mai ales in zilele caniculare. 

Principalele semne ale deshidratǎrii copiilor sunt: gura uscata, fara saliva, ochi incercanati si infundati in orbite, urina in cantitate foarte mica.

In cazul bebelusilor alimentati exclusiv la san, laptele matern asigura toata apa de care au nevoie; dupa diversificare, este necesara o hidratare adecvata varstei si nivelului de activitate desfasurata.

🔺Un mare pericol il reprezinta bauturile energizante consumate constant vara, mai ales daca se asociaza cu alcool si expunere la soare; pot declansa accidente vasculare cerebrale si cardiace, chiar deces. 
Baute pe termen lung, bauturile energizante din comert predispun la boli de inima, afectiuni hepatice, diabet, insomnii, nervozitate, anxietate, depresie.

Hidratati-va corect si constant pe timpul verii !





















Sursa foto aici si aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER