vineri, 12 iunie 2020

Vara si alergiile sezoniere



Vara este sezonul alergiilor; persoanele sensibile, cu teren atopic, pot sa prezinte alergii respiratorii sezoniere; este vorba de alergia la polenul gramineelor (sau plante cu spice- ierburi inalte, cereale); sau alergiile alimentare la fructele de sezon (de ex capsunile).
O incidenta crescanda o are si alergia la soare, ceea ce reprezinta o adevarata problema in anotimpul cald.


Tot in aceasta perioada, din cauza temperaturilor inalte si a umezelii ridicate, se intensifica si alergia la mucegaiuri; se semnaleaza si prezenta alergiei la praful de casa si de pe strazi. 

Sunt afectate persoanele de orice varsta; copiii si adolescentii prezinta o crestere alarmanta a alergiilor sezoniere sau permanente. In acest caz poate ar trebui sa ne punem intrebarea DE CE ? si sa cautam rapid cele mai bune solutii naturale !

Simptomatologia, suparatoare si trenanta, este dominata de semnele respiratorii: nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), stranuturi repetate, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, lacrimarea si inrosirea ochilor (conjunctivita alergica), tuse uscata, iritativa; acestea se pot insoti de stare de anxietate, nervozitate, insomnii, dureri cap.
In cazul alergiilor alimentare apar simptome de tipul mancarime intensa la nivelul cavitatii bucale, limbii si faringelui, insotite de inflamatie.


Prezenta acestor simptome trebuie sa determine pacientul sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic si tratament antihistaminic corect. Netratate corect si la timp, alergiile respiratorii  pot sa aiba un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale; la copii pot sa cauzeze aparitia astmului bronsic !


 Este bine ca persoanele sensibile sa respecte anumite reguli: 
-in primul rand alimentatia sa se bazeze pe legume si fructe proaspete, verdeturi; este indicat consumul de patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat),10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac; la fel infuzia din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi; sau infuzie din frunze de papadie, 2-3 cani/zi.
-hidratare adecvata, cu apa, limonade, sucuri naturale, ceaiuri cu actiune detoxifianta si antialergica




-foarte utila este utilizarea plantelor cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica; urzica, papadie, mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului aloe, soc, lavanda, lamaia, catina, pir; atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor., dar si la prevenirea aparitiei complicatiilor.
-aceste plante se pot administra in diverse combinatii, sub formă de ceaiuri (2-3 cani pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi)  sau comprimate .
-sunt benefice si extractele naturale de Amla, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extract din scoarta de pin, curcumina, gheara-matei.  

-rezultate deosebite, durabile in timp, fara nici un fel de reactii adverse, se obtin si prin utilizarea extractelor gemoterapice, deoarece favorizeaza desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a  intervalului de aparitie a crizelor alergice; rezultate excelente la copiii de orice varsta; se pot folosi diferite asociatii de extract de coacaz negru, maces, mesteacan pufos, fag; pentru alergia alimentara este util extractul dim mladite de rozarin; in general se fac cure periodice de 1-3 luni, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut.


Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata,  menta,  musetel).

Pentru alergia la soare se recomanda o cura cu extracte gemoterapice plus protejarea pielii cu creme de fotoprotectie, de preferat naturale.

 Sursa foto aici si aici




Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER