marți, 23 februarie 2021

Secretele longevitatii

"Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi"( James Dean)



Medicina și tehnologia au făcut mari progrese în ultimul timp în ceea ce privește sănătatea – am descifrat genomul uman, ajungem la cauzele bolilor, replantăm mâini și picioare, s-a descoperit botoxul…Ce leacuri avem pentru bătrânețe? Există soluții? Care sunt ultimele cuceriri ale științei cu care putem îndepărta bătrânețea de noi?

 

 De ce imbatranim? Cum putem creste speranta de viata?

Imbatranim din momentul in care ne nastem. Imbatranirea este un proces degenerativ progresiv, cu o acumulare graduala de efecte fizice negative care genereaza o slabire a organismului si-l fac vulnerabil in fata bolilor. Acest lucru este rezultatul unor procese inevitabile de uzura, insa rapiditatea cu care acestea inainteaza poate sa fie influentata de capacitatea organismului de a preveni si repara daunele aferente acestui proces natural. Practic, imbatranirea se datoreaza unui program genetic, durata vietii fiind dependenta de gene iar codul genetic modificandu-se si el sub actiunea agresiunilor, radicalilor liberi mentionati mai sus.

 


In lumea medicala exista multe pareri referitoare la elementul determinant al longevitatii unui individ – terenul mostenit de la parinti sau stilul de viata, care cuprinde alimentatie, obiceiuri sanatoase/nocive, prezenta/absenta miscarii fizice, profilul psihologic, etc.


Au fost  descoperite genele longevităţii, care întârzie procesul de îmbătrânire, previn imbatranirea prematura si apariţia unor dezechibre/afectiuni specifice vârstei inaintate.

 

Alte voci sustin ca mediul in care traim (poluare, radiatii UV), stilul nostru de viata isi pun amprenta asupra duratei si calitatii vietii, ceea ce are o importanta deosebita;  important este nu numai sa traim pana la 80 ani, ci sa putem sa ramanem activi si independenti fizic si psihic.

Adevarul? Probabil ca este la mijloc, de vreme ce sunt cazuri de centenari care au avut un stil de viata total nesanatos, in timp ce altii, desi au fost cumpatati si echilibrati toata viata, au murit la varste relative tinere, unii de boli grave.

 


Sa nu uitam ca gena mostenita de la parinti si respectiv predispozitia pentru anumite afectiuni are o pondere destul de mica (de ex. 3-5% dintre cancerele de san si 10% dintre cancerele de ovar au determinism genetic),  si chiar si asa, printr-un stil de viata sanatos si prin consumul regulat de suplimenti alimentari de calitate (antioxidanti, antiinflamatori, etc), nu este obligatoriu sa facem boala; in schimb sunt multi alti factori cu importanta covarsitoare (pozitiva/negativa) asupra sanatatii noastre: alimentatie, obiceiuri nocive (fumat, alcool in cantitate mare, droguri), sedentarism, stress, poluare, radioactivitate, etc.

Organismul nostru este supus permanent unui proces de degradare si moarte celulara si, in paralel, refacere si geneza de noi celule. Pana la varsta de 20 ani predomina procesele de geneza, formare, dupa aceasta varsta...incepem sa imbatranim, chiar daca la acel moment suntem in forta maxima fizica si psihica.

Parerea mea este ca nu putem afirma cu o acuratete de 100% care este factorul determinant principal. In aceste conditii, pentru a ne asigura o viata mai lunga si de calitate, ar fi bine sa incercam sa minimalizam efectele negative ale mediului asupra organismului nostru: in acest fel, chiar daca am mostenit un teren genetic mai slab, stilul de viata  sanatos poate preveni aparitia unor boli cronice si ne poate prelungi viata; sa nu uitam ca tineretea trece, toti ajungem la batranete, iar pacatele tineretii pot deveni slabiciunile batranetii .

 


 

  • Sa alegem o alimentatie care sa cuprinda cateva portii de legume/zarzavaturi/fructe pe zi, neprelucrate termic (in cazul legumelor, cel mult o preparare rapida la aburi)
  • Sa reducem consumul de carne, maxim de 3 ori/saptamana (de preferat peste salbatic, carne de curcan, prepelita)
  • Sa efectuam cure periodice de detoxifiere (suprapuse sau nu peste perioada postului religios)
  • Sa ne hidratam corespunzator (apa, sucuri naturale, supe/ciorbe de legume, ceaiuri), minim 2 l/zi
  • Sa ne administram (intern si extern) acele suplimente nutritive naturale, cu reale efecte terapeutice benefice, in lipsa efectelor adverse, actiuni demonstrate prin cercetari stiintifice si studii clinice
  • Sa ne respectam orele de odihna
  • Sa incercam in fiecare zi sa ne oferim cateva clipe de relaxare si destresare - prin muzica, desen,  aromoterapie, pilates, dans, meditatie, masaj, reflexoterapie
  • Sa gandim pozitiv, sa ne incepem ziua cu un zambet, cu speranta si incredere in noi si capacitatile noastre, sa nu ne lasam suparati de remarcile sau actiunile celor din jur
  • Foarte important : sa ne ascultam si sa incercam sa intelegem mesajele propriului corp, el ne spune cel mai bine de ce are nevoie, ce-l imbolnaveste.


📞0734 410 417 📞

 

Dr Ruxandra Constantina 

Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER