vineri, 5 februarie 2021

STRESUL POATE FI INVINS ! TREBUIE DOAR SA STII CUM !

 

Stresul este o stare cvasi-permanenta a zilelor noastre; NU stresul ne imbolnaveste, ci atitudinea noastra fata de el !



Stres, un termen care este folosit exagerat de mult.  Stres, o reactie de adaptare a individului ca urmare a unei agresiuni din partea mediului, a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea neuro-endocrine.

Aceasta adaptare presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul; in momentul in care acest echilibru e perturbat, apare Stresul.

In ultimele luni, pericolul imbolnavirii cu noul coronavirus a generat mai mult stres, sentimente de frica, anxietate, ingrijorare, care isi pun amprenta negativa asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional, asupra vietii noastre familiale, sociale,  a relatiilor interumane.

 

       Haideti sa vedem cum actioneaza stresul asupra noastra. Cercetarile au arata ca stressul apare doar atunci cand gandim negativ despre orice lucru care ne streseaza; gandurile negative vor produce emotii negative (frica, vina, anxietate, remuscari, suparare); in acest moment se elibereaza hormonii de stres care includ corticosteroizi ( adrenalina si noradrenalina), cortizol; aceste substante de stres eliberate vor actiona asupra fiecarui organ din corp.

Deci stresul prelungit genereaza productie crescuta de radicali liberi (stres oxidativ) si un status inflamator, care ataca celula, provoaca imbatranirea ei prematura, imbolnavirea si chiar moartea ei

 🔺-in primul rand scade imunitatea, cu aparitia diferitelor infectii si inflamatii in organism; persoanele strsate si anxioase sunt mai expuse riscului de de a dezvolata infectii (virale, bacteriene, micotice); in acelasi timp scaderea imunitatii favorizeaza aparitia bolii canceroase - in acest sens exista studii care arata ca, de ex cancerul de san apare mai frecvent la femeile care se confrunta cu un grad ridicat de stres in viata de zi cu zi .

🔺-afectarea aparatului cardio-vascular ; aritmii, palpitatii, senzatia de lipsa de aer, tulburari de circulatie si de oxigenare periferica si cerebrala; in timp se instaleaza hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare.

🔺-cresterea secretiei gastrice acide, cu aparitia ulcerelor gastrice si duodenale, a colonului iritabil, a sindromului de intestin permeabil

🔺-dureri si crampe muscularecefalee, migrenevertij

 🔺-sa nu uitam de efectele devastatoare asupra functiei reproductive; din pacate exista atatea cupluri care prezinta infertilitate, in absenta oricarei afectiuni organice....de vina e iar stresul !

 🔺-la nivel psihic, efectele merg de la furie, anxietate, irascibilitate, pana la atacuri panica, tulburari de memorie si de concentrare, fobii, depresie, insomnie. Iar aceste dezechilibre la nivel psihic au efecte negative asupra  comportamentului ; alterari ale apetitului (cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare), pofte (in special de dulciuri sau grasimi) si dependente (fumat, alcool).

         Trebuie sa privim stresul ca o parte componenta a unei vieti specifice societatii actuale si sa gasim solutiile  naturale pentru a-l combate.



🔼Terapiile cu plante adaptogene ne ajuta organismul sa se adapteze la noi conditii de stres, sa se echilibreze la nivel fizic si psihic, scad nivelul hormonilor de stres si il cresc pe acela al hormonilor fericirii (serotonina, dopamina), cresc nivelul de energie, imbunatatesc memoria, concentrarea, atentia, nivelul de buna-dispozitie, restabilesc echilibrul hormonal, au efect imunostimulator: rhodiola rosea, ginseng, ashwagandha, maca, busuioc, lemn-dulce, reishi.

🔼Terapiile cu plante care imbunatatesc maresc tonusul psihic, inlatura starea de astenie, tensiunile nervoase, ajuta la restabilirea bunei dispozitii si a echilibrului psiho-emotional: lavanda, sunatoare, valeriana, hamei, tei, roinita, passiflora.

 🔼Produsele stupului (miere, laptisor de matca, polen) sunt tonice ale sistemului nervos, inlatura starea astenie fizica si psihica, anxietatea.

 🔼Gemoterapia are rezultate excelente, medicul apifitoterapeut va poate recomanda diferite scheme terapeutice cu extracte smochin, rozmarin, sequoia, tei, coacaz-negru, paducel.

       🔼 Una dintre cele mai puternice terapii care actioneaza la nivel spiritual si emotional, care echilibreaza, calmeaza, armonizeaza, este aromoterapia; folositi uleiuri esentiale pure, de calitate, cu inalta putere terapeutica - ulei esential de menta, sunatoare, muscata, lavanda, bergamota, trandafir, care ne pot relaxa sau energiza; pot fi adaugate in lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (in amestec cu un ulei vegetal).

 


    🔼 Terapiile interne trebuie combinate cu sedinte de reflexoterapie, reflexoterapie polarizata cu echilibrare energetica, masaj energetic.    

     🔼Comunicarea este una dintre practicile antistres de baza; nu trebuie sa ne izolam si nu e nevoie neaparat sa mergem la psihiatru, de multe ori un prieten de incredere cu care putem vorbi fara teama de a fi ridiculizati sau blamati, poate face minuni!

 

STRESUL POATE FI INVINS ! TREBUIE DOAR SA STII CUM  !

 Programeaza-te la un consult de apifitoterapie si psihoterapie pentru a beneficia de cele mai bune terapii si tehnici antistres !



 

  

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA

Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie

  

 

Sursa foto aici aici

 

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER