vineri, 5 martie 2021

Afectiuni acutizate primavara

 

In sfarsit, a venit Primavara! Desi ne bucuram de temperaturi crescute, soare, renasterea naturii, organismul nostru e slabit si mai sensibil la diferite afectiuni care se pot acutiza in aceasta perioada.


Explicatia ar putea fi un nou stres la care organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati, verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de somn.

🔺Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food, prajeli, alimente si bauturi fierbinti/reci, condimente iuti. La fel, administrarea de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stresul pot declansa crizele dureroase. Mesele sa fie la ore fixe, 3-4 pe zi, reduse cantitativ; 

🔼Din punct de vedere naturist, sunt extrem de utile : planta de aloe (amelioreaza simptomele, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori), uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare (actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv), sucul de orz verde si extractul de chlorella (ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect calmant si antiinflamator), plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa; pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stres, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa sau sunatoare.

·       


🔺In cazul colonului iritabil, utilizati condimente aromatice - ghimbir, chimen, menta, anason, fenicul, scortisoara; rizomi de obligeana, volbura, valeriana, lavanda; plus o alimentatie de crutare.

 🔺Este sezonul aparitiei rinitei alergice sezoniere, declansata in primul rand de alergia la polen, la care se adauga alergia la praful din casa si de pe strazi, la mucegaiuri; de obicei persoanele prezinta o polialergie!

Daca prezentati o serie de simptome respiratorii: nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), stranuturi repetate, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, lacrimarea ochilor, tuse uscata., care seamana cu o raceala, dar care nu trec in 7-10 zile, luati in calcul si posibilitatea unei alergii si consultatii la un medic alergolog si un medic naturopat.

🔼Terapiile naturiste sunt de un real ajutor in lupta cu aceste alergii; este vorba despre plante cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica – mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, aloe, soc, lavanda, catina, pir. Au actiune utila atat in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor.



🔺Odata cu venirea primaverii, cu totii resimtim o stare de astenie, de oboseala fizica si psihica generalizata, deoarece organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă, spoliat de vitamine si minerale.

Simptomele asteniei de primăvara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa de energie,  variatii ale apetitului alimentar, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depressive, astenie sexuala.

🔼Ne vine in ajutor in primul rand o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine si minerale, sa ne redea tonusul fizic si psihic.


 

🔼Mai putem consuma tinctura de rozmarin (efect tonic general si nervos, este un stabilizator psihoemotional), uleiul de catina (energizant si antioxidant), coenzima Q10 (creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, amelioreza performantele fizice si intelectuale; combate depresiile), ginsengul ( actiune adaptogena, adica ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de mediu si la stres, sa-si refaca echilibrul fizic si psihic, combate oboseala intelectuală, imbunatateste memoria si concentrarea), Rhodiola rosea (alta planta adaptogena care imbunatateste starea psihica, stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres, lupta contra depresiei, anxietatii, atacului de panica).

 🔼Nu uitati de aromoterapie, fie ca folosim cateva picaturi de ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse in lampa de aromoterapie care ne energizeaza si ne dinamizeaza in timpul zilei, sau ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota in apa de baie efectuata seara, inainte de culcare, pentru relaxare .

 


Cele mai bune terapii naturiste personalizate iti pot fi recomandate la Cabinetul de terapii naturopate de catre Dr. Ruxandra Constantina, medic medicina generala, MF, apifitoterapeut

 

 Sura foto aici aici aici aici

 

 

PROGRAMEAZA-TE ACUM LA O CONSULTATIE ONLINE 

0734 410 417 !

 


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER