luni, 28 februarie 2022

De ce este PREVENTIA cea mai buna terapie

Sanatatea si boala sunt doua notiuni care depind foarte mult de noi, de stilul nostru de viata.

Bineinteles ca avem si vom avea nevoie de doctori,  dar este foarte important sa fim constienti ca cel mai bun medicament este PREVENTIA, iar acest lucru depinde de noi, trebuie doar sa fim corect informati.

 

Cum ne pastram sanatatea

In societatea actuala, poluata, stresata si stresanta, calea de la sanatate la boala e tot mai scurta!!

Stiati ca principalele boli cronice ale secolulului nostru – imbatranirea prematura, bolile cardio-vasculare (hipertensiune, ateroscleroza, cardiopatie), bolile neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), reumatismul, depresia si chiar si cancerul ar putea fi prevenite printr-o informare corecta si timpurie ?!  

Da! Ati citit bine. Toate aceste boli pot fi prevenite.

Chiar daca informatia ne-o luam si de pe net, cand vine vorba de sanatatea noastra, trebuie sa apelam la sfaturile specialistilor !

Teoretic stim cu totii ca preventia este cel mai bun medicament, insa in realitate suntem foarte putini cei care facem ceva in acest sens.

Ne-am obisnuit sa ajungem la medic doar cand suntem bolnavi, pentru a primi un diagnostic si medicamente....tot mai multe medicamente. 

Stiu, de cele mai multe ori avem scuza ca timpul e tot mai scurt, ca suntem foarte ocupati etc. Este foarte important sa cunoastem inca din perioada de tinerete care sunt partile slabe de aparare ale organismului nostru, ce predispozitii genetice mostenim, la ce afectiuni suntem predispusi din cauza stilului nostru de viata. 

❓❗De ce e atat de importanta preventia

Chiar daca va aflati printre persoanele active, care nu au nicio problema de sanatate, este important sa efectuati periodic analize (sange, biorezonanta) care va pot furniza informatii importante despre

  • prezenta toxinelor (metale grele, radiatie electromagnetica, pesticide, nicotina)
  • deficitul unor vitamine si minerale, a antioxidantilor
  • starea de hidratare a organismului, prezenta hipoxiei, pH
  • starea diferitelor organe si aparate (SNC, cardio-vascular, respirator, osos)
  • predispozitiile mostenite de la parinti (atentie, mostenim predispozitia si nu boala)
  • partile slabe si cele puternice ale organismului
  • gradul de intoxicare (cu toxine endo si exogene)
  • circulatia periferica si centrala, circulatia limfatica
  • informatii despre capacitatea de recuperare dupa o boala
  • starea psihica (tendinta anxietate, depresie, astenie etc)

 

Numai cunoscand cat mai multe despre predispozitiile noastre putem preveni aparitia unor dezechilibre, afectiuni; sau daca boala s-a declansat deja, putem afla din timp ce masuri sa luam pentru a preveni aparitia complicatiilor.

❗❗MASURI PRACTICE pentru mentinerea sanatatii in aceasta perioada

  • este foarte important sa invatam ce inseamna sa mancam sanatos, cum sa combinam corect alimentele pentru o digestie optima, importanta alimentatiei ecologice.
  • orice persoana este libera sa-si aleaga tipul de alimentatie-omnivora, vegetariana, raw-vegana. Importante sunt moderatia si diversificarea, evitarea obiceiurilor nocive ce pot transforma un aliment sanatos intr-unul nociv pentru organism (de ex prajirea), eliminarea din alimentatie a alimentelor de tip fast-food, a produselor de patiserie, a bauturilor din comert.
  • limitati consumul de zahar, de sare, de faina alba, de grasimi hidrogenate -provoaca inflamatie in corpul nostru !


  • renuntati la consumul de alcool in exces, la fumat !
  • invatati sa reduceti efectele stresului asupra organismului.

Stresul este unul dintre factorii cei mai importanti care au efecte negative asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional; ne scade imunitatea, ne perturba sistemul endocrin si metabolismul, ne face mai nervosi, mai irascibili, ne altereaza calitatea somnului, ne diminua fertilitatea….si lista poate continua.

  • ganditi pozitiv. Cu totii traim intr-o societate stressata si stressanta dar, cu atat mai mult, trebuie sa ne mentinem un bun tonus fizic, psihic, emotional, sa radem si sa ne bucuram zilnic, sa vedem partile bune ale vietii noastre cotidiene; sa ne iubim pe noi si pe cei din jur !

 


-au aparut deja urzicile in piete, profitati de beneficiile acestui adevarat aliment-medicament !

-hidratarea e foarte importanta, pe langa apa beti limonade naturale si ceaiuri cu lamaie, ghimbir, turmeric, fructe padure, citrice



-schimbarile bruste de temperatura reprezinta un stres pentru organism, pentru imunitate, de aceea este bine sa luati un supliment  cu multivitamine/multiminerale

-nu uitati de vitamina D, minim 2000 UI/zi pentru adulti, pana la venirea verii

-multe persoane acuza o stare de astenie, oboseala accentuata fizica si psihica, de multe ori post-infectie virala. De mare ajutor in acest caz sunt preparatele ce contin complex vitamine B, coenzima Q10, ginseng, rodiola, arginina, magneziu, extracte gemoterapice (rozmarin, stejar, porumbar, coacaz negru ) plus produsele apicole de tip pastura, laptisor matca, miere.

-faceti-va timp pentru a va relaxa-unii fac sport, altii asculta muzica, sau prefera un film sau o piesa de teatru-important este sa va detensionati, sa va simtiti bine. Incercati si exercitii de respiratie profunda, meditatie, vizualizare, chiar va ajuta !

-faceti miscare zilnic. Si asta nu inseamna mersul zilnic la sala, ci gesturi cotidiene, aproximativ 30 min, de intensitate moderata: urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos, pe bicicleta, pe role -toate acestea nu numai ca ne mentin intr-o buna forma fizica si psihica, dar ajuta si la diminuarea nivelului  de stres inflamator.



Foarte important, este bine sa efectuati periodic un set de analize de sange, o ecografie, o vizita la medicul specialist. Numai asa putem depista o serie de boli in stadiul precoce, putem stopa evolutia ei si aparitia complicatiilor !

 

Dr. RUXANDRA CONSTANTINA

Medic specialist medicina familie, apifitoterapie

Cabinet consultanta naturopata 0734 410 417

 


 

 sursa foto aiciaiciaici

 

ü  

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER