luni, 21 februarie 2022

ACNEEA POATE FI INVINSA !

 Acneea a devenit, in ultimii ani, o problema tot mai prezenta in viata adolescentilor (acneea afecteaza mai mult de 85% dintre adolescenti), indiferent de sex, cu implicatii majore nu numai din punct de vedere estetic, ci si psiho-emotionale si sociale.

 


Acneea, o simpla afectiune dermatologica ?

 Acneea este mai mult decat o afectiune dermatologica. Mecanismul principal este reprezentat de o hipersecretie a glandelor sebacee, cu blocarea porilor care transporta sebumul spre suprafata pielii; uneori, bacteria Propionibacterium acnes (care in mod normal are un rol de protectie contra altor bacterii nocive) se inmulteste exagerat la nivelul porului blocat si determina aparitia de inflamatii si infectii epidermice.

Acneea afecteaza preponderent adolescentii (cu preponderenta baietilor), deoarece acestia prezinta o hiperactivitate a glandelor sebacee determinata de variatiile hormonale. Dar poate afecta si adultii, in special sexul feminin.

 

Forme de manifestare

Acneea poate imbraca mai multe forme: puncte negre, puncte albe, cosuri, chisturi.

 

Factori favorizanti

Dincolo de cauze genetice, tulburari hormonale, excesul de sebum, exista o multitudine de factori favorizanti:

-alimentatia nesanatoasa: consum crescut de alimente fast-food, grasimi saturate, zahar

-stresul

-spalatul excesiv

-machiajul excesiv

 

Putem tine acneea sub control ?

In principal da, prin:

  • alimentatie sanatoasa, bazata pe legume, verdeturi si fructe proaspete, peste, cereale integrale, seminte si fructe oleaginoase; de 2 ori pe saptamana asparagus, broccoli, varza bruxelles, sparanghel-fierte scurt la aburi;adaugati in mancare condiment aromatice de tipul busuioc, cimbru, rozmarin, oregano.

Dintre fructe sunt recomandate avocado, rodie, caise, fructe de padure (mure, zmeura, coacaz-negru); fructe uscate organice-piersicile, prunele, coacazele, bananele, smochinele, curmalele.

Se evita consumul exagerat de carne grasa, lapte si derivate lactate grase, patiserie, dulciuri, alimente si bauturi aditivate din comert, prajeli, condimente, cofeina si bauturi alcoolice


  • hidratare adecvata
  • managementul corect al stresului
  •  tratamentul corect al dezechilibrelor hormonale
  • utilizarea dermatocosmeticelor special concepute pt tenul acneic
  •  se vor folosi doar servetele de unica folosinta
  •  cosurile nu se storc

 NU incercati sa tratati acneea acasa sau la orice cabinet de cosmetica, efectul poate fi invers, de agravare si suprainfectare !!

 Cum sa tratam corect acneea ?

Cea mai buna conduita terapeutica implica vizita (OBLIGATORIE) la medicul dermatolog, ulterior apifitoterapeut, cu investigarea corecta a cauzei si tratament personalizat alopat/naturist intern si extern,  sub supraveghere medicala; la acestea se poate adauga, periodic, un tratament facial efectuat de catre o esteticiana cu experienta, cu produse special adaptate tenului acneic !

Sfaturi practice naturiste

Terapia optima consta dintr-o asociere de :

  • dieta + tratament naturist (intern si extern) cu plante (ceaiuri, tincturi, preparate gemoterapice, uleiuri esentiale) cu actiune antiseptica si antibacteriana, detoxifianta, reglatoare hormonale: galbenele, brusture, trei-frati-patati, urzica, papadie, busuioc; echinaceea, goldenseal; orz verde; trifoi rosu, zmeur, lemn-dulce, aloe vera
  • rezultate excelente se obtin prin combinatii gemoterapice individualizate: extract muguri coacaz negru, extract muguri platan, extract muguri nuc, extract muguri smochin, extract muguri porumbar
  • produsele apicole bio au efecte foarte bune, se pot utiliza masti purificatoare si antiseptice cu miere, polen, laptisor matca, propolis


ATENTIE !

Cazurile severe, care nu raspund la nici o alta terapie, trebuie tratate cu retinoizi, dar numai la recomandarea medicului dermatolog; sunt medicamente puternice, au actiune in majoritatea cazurilor; dar au si efecte adverse (cresterea colesterolului, a transaminazelor, accentuarea depresiei), care pot fi tinute sub control prin supraveghere atenta si terapii naturiste.

Aparitia acneei, conform medicinei chineze e determinata de neacceptarea propriei persoane, existenta unui conflict interior. De aceea este important sa invatam sa inlocuim sentimentele de furie, frustrare cu cele de toleranta, acceptare, incredere !



Sfatul specialistului

Acneea nu trebuie in nici un caz neglijata. Dincolo de implicatiile negative la nivel estetic, poate genera anxietate, depresie, pierderea stimei fata de propria persoana, evitarea socializarii.

Este foarte important 


Cereti sfatul specialistilor, orice problema isi are rezolvare !

 

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist MF, apifitoterapie, gemoterapie

BioMedical Center 📞0734 410 417📞





 sursa foto aici, aiciaici

 

 

 

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER