sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Detoxifierea organismului

Cura de detoxifiere este deosebit de benefică în această perioadă ce urmează după sărbătorile de iarnă; alimentația a fost bogată în proteine și grăsimi animale, dulciuri concentrate și alcool, în dauna unei alimentații naturale și vii, iar mișcarea în aer liber și activitatea fizică au fost mult diminuate.
Detoxifierea poate fi realizată atât de persoanele sănătoase, cât și de cele care au diverse afecțiuni. În cazul celor care nu se confruntă cu probleme de sănătate, acest proces ajută organismul să elimine o serie de toxine sau compuși nocivi, să-și îmbunătățească metabolismul, să scape de kilogramele în plus, să-și recapete tonusul fizic și psihic.  



Detoxifierea reprezintă procesul de eliminare a toxinelor (exo și endogene) acumulate în organism. În mod normal, acesta dispune de propriile mijloace de detoxifiere; în condițiile vieții actuale, alimentația dezechilibrată, stresul, poluarea, lipsa de mișcare, abuzul de medicamente, toți sunt factori care se cumulează și depășesc capacitățile organismului de eliminare a toxinelor și astfel pot apărea tulburări hormonale, metabolice, circulatorii, mergând chiar până la apariția unor boli grave. 

De aceea este absolut necesar ca cel puțin de 4 ori/an (la fiecare schimbare de anotimp) să efectuăm o cură de detoxifiere, ceea ce ne va permite să ne păstrăm sănătatea și frumusețea. Aceasta poate dura de la 7 până la 30 zile, în funcție de tolerabilitatea individuală. Putem efectua și o microcură de detoxifiere; 1 sau 2 zile/săptămâna să încercăm să renunțăm la alcool, fumat, cafea, mâncare și băutură din comerț, proteine și grăsimi animale, să adoptăm o alimentație cât mai naturală, mai puțin prelucrată termic, bazată pe legume și fructe (salate cât mai diversificate și mai colorate, sucuri naturale), ceaiuri cu acțiune detoxifiantă.
Această cură de detoxifiere este deosebit de benefică în această perioadă ce urmează după sărbători, ne ajută să ne îmbunătățim imunitatea, să scăpăm de kilogramele în plus acumulate, să ne ameliorăm tranzitul și digestia, să ne accelerăm metabolismul.

Pentru o cură de detoxifiere eficientă trebuie să urmăm următoarele etape:

  • alimentație cât mai naturală, care să cuprindă multe legume, fructe, zarzavaturi în stare proaspătă, cât mai puțin prelucrate termic, din surse bio pentru a evita contaminarea cu compuși chimici; acestea ne aduc un aport natural de vitamine, minerale, antioxidanți, clorofilă, enzime, fibre și ajută la îmbunătățirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal;
  • consum de grăsimi sănătoase: ulei presat la rece de măsline, de sâmburi de struguri, fructe oleaginoase și semințe: nuci, arahide, semințe de susan, de in, de floarea soarelui și dovleac, consumate crude, fără adaos de sare;
  • eliminarea din alimentație a grăsimii animale, a zahărului, a produselor de patiserie, de cofetărie din comerț, reducerea cantității de sare;
  • hidratare (2-3 l/zi) cu apă, ceai, supe și ciorbe (de legume), sucuri naturale din fructe și legume;
  • renunțarea la o serie de obiceiuri nocive: alcool, tutun, mâncare de tip fast-food, băuturi răcoritoare și energizante din comerț;
  • să încercăm să facem mișcare zilnică sau gimnastică la sală;
  • să respectăm orele de odihnă.
În paralel cu adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații naturale, vom folosi o serie de plante cu rol important în detoxifierea la nivel digestiv, hepato-biliar, renal, sanguin: aceste plante ameliorează digestia, combat constipația, stimulează secreția și excreția de bilă, favorizează diureza, accelerează metabolismul, îmbunătățesc circulația: urzică, păpădie, cicoare, mesteacăn, soc, trei-frați-pătați, musețel, brusture, ienupăr, frasin, coriandru, fenicul, armurariu, sunătoare.
  • Consumați suc de orz verde, suc natural de aloe, extract de spirulină, chlorella.
  • Ceaiul verde, alb, pu-erh, roiboos, 2-3 căni/zi care ne hidratează, sunt o sursă de antioxidanți, îmbunătățesc digestia, stimulează procesul de ardere a grăsimilor, accelerează metabolismul.
  • Începeți ziua cu un pahar mare de apă plată (eventual călduță) cu adaos de suc de lămâie sau grapefruit.
Pentru a accelera procesele metabolice de eliminare a toxinelor, în această perioadă este bine să efectuăm câteva ședințe de reflexoterapie, drenaj limfatic și masaj terapeutic, acupunctură, care în plus ne echilibrează din punct de vedere energetic și emoțional.

Detoxifierea naturală nu reprezintă doar o dietă, ar trebui să devină un mod de viață, deoarece reprezintă o modalitate eficientă de a ne păstra sănătatea internă și externă, de a ne menține tinerețea tenului, de a înlătura din efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului - boli cardio-vasculare, degenerative, îmbătrânire prematură; ne ajută la conservarea tonusului fizic și psihic și la reechilibrarea organismului.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult


  1. Ca de obicei - un om minunat - D.na Doctor Ruxandra Constantina, are cele mai bune sfaturi si tratamente pentru noi. Ne bucuram ca avem printre noi un doctor cu adevarat profesionist , cu o cariera bogata si multe studii aprofundate in domeniul medicinii alopate si complementare. Multi din cei care au trecut prin cabinetul dvs subscriu la aceste randuri si va multumesc pentru ca ne-ati vindecat atat trupul cat si sufletul.
    Loredana si Marcel Dragus
    Ela Stoian
    Ionela Serban
    Tenchiu Pavel
    Cosa Alexandra
    Marian Banica
    Silviu Postoaca
    Alina Prisacaru

    RăspundețiȘtergere

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER