vineri, 1 februarie 2013

Infectiile urinare in anotimpul rece






In aceasta perioada caracterizata de temperaturi scazute, variatii bruste de temperatura, umezeala, infectiile urinare sunt deosebit de frecvente, in special la sexul feminin. Infectiile urinare de la nivelul aparatului urinar (rinichi, uretere, vezica urinara) pot fi provocate de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli.


Simptomatologia variaza in functie de localizare, varsta, sex, starea de sanatate a pacientului:

  •  pentru infectiile urinare joase (ureter, vezica urinara): jena, durere sau usturime la mictiune, disconfort la nivelul etajului abdominal inferior, mictiuni frecvente; urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie, sau poate avea un miros neplacut.
  •  infectiile inalte (la nivelul rinichilor) se insotesc de obicei de febra, frisoane, greata, dureri lombare, stare generala alterata 



Factori favorizanti:

  • sexul feminin
  • varsta inaintata
  • sarcina
  • alte afectiuni: constipatia, litiaza urinara, diabet zaharat, hipertrofia prostatei
  • defecte congenitale ale cailor urinare



In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate. In paralel cu tratamentul antibiotic, ca si dupa terminarea acestuia, trebuie urmat un tratament cu plante care cresc imunitatea organismului, au efect antiseptic, antiinflamator, diuretic la nivelul aparatului urinar; pentru o eficacitate maximă, curele cu aceste plante trebuie urmate timp de cel puţin 20-30 zile.


Acestea pot fi luate sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi, gemoderivate: merisorul,  afinul, urzica, coada-calului, coada-calului,  matase de porumb, cozi de cirese, mesteacan, patrunjel,  muguri de plop, sulfina, au actiune antiinflamatoare, antiseptica si diuretica, ajuta la diminuarea simptomatologiei, la prevenirea aparitiei complicatiilor si a recidivelor.

Se pot folosi si amestecuri de uleiuri esentiale (cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt, geraniu), cu efecte puternice antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatorii, diuretice; ajuta la diminuarea simptomelor , ca si la  prevenirea aparitiei litiazei urinare si eliminarea calculilor; se administreaza 2-3 picaturi de 3 ori pe zi, intre mese, intr-o lingurita de miere, timp de 7-14 zile
Propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomandă tinctura de propolis, din care se administrează câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi. 

Utilă este şi gemoterapia cu extract din mlădiţe de merişor, mladite de afin,  mladite de Iarba neagra, in cure de 2-3 luni. Este bine de consumat suc patrunjel, de mere, de pere, de gutui, de struguri, de telina. Consumati hrean, ceapa, usturoi,  cu actiune antiseptica si dezinfectanta

Pentru diminuarea durerilor, se pot aplica comprese calde pe partea inferioara a abdomenului, cu apa, cu otet de mere sau cu bitter suedez. Bai calde generale, de picioare sau de sezut pot imbunatati senzatia de disconfort.



Pentru cresterea imunitatii generale nespecifice a organsimului, se poate face o terapie cu:

  •  tinctura sau capsule cu Echinaceea, 10 zile pe luna timp de 3 luni consecutiv
  • imunoterapie orala cu extract de E coli –Urovaxom, cu efecte imunostimulatoare, ceea ce determina o cresterea a rezistentei organismului in fata infectiilor urinare; tratamentul infectiilor recidivante in faza acuta: 1 capsula pe zi ca adjuvant al antibioterapiei, administrat de preferinta pe stomacul gol, pana la disparitia simptomelor, dar cel putin 10 zile consecutiv; tratamentul infectiilor recidivante: 1 capsula pe zi timp de 3 luni consecutiv.
·         Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
·         Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
·         https://www.facebook.com/SanavitConsult/
·         Telefon: 0733.299.355


Sursa foto: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER