joi, 30 mai 2013

Afectiunile prostatei


Afectiunile prostatei, fie ca este vorba de infectii, inflamatii, tumori benigne sau cancere trebuie diagnosticate si tratate corect de catre medicul specialist urolog. In paralel, tratamentul cu plante si produse apicole este de un real folos, ajuta la diminuarea simptomelor si prevenirea complicatiilor si recidivelor.

Afectiunile prostatei sunt reprezentate de :
  • inflamatia glandei (prostatita): poate fi provocata de cele mai multe ori de o infectie bacteriana transmisa de obicei pe cale sexuala (apar dureri perineale, tulburari urinare, diminuarea capacitatilor sexuale, uneori febra) de infectie cu chlamidii si mycoplasme, sau inflamatia dureroasa a prostatei (prostatodinia) nu este asociata cu o infectie, ci cu un stil de viata stressant.
  • hipertrofia benigna de prostata: apare in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 50 ani cu o incidenta maxima dupa varsta de 60 de ani; este cauzata de cresterea secretiei de dihidrotestosteron DHT) in organism, care determina marirea in volum a prostatei, cu aparitia simptomatologiei la nivel urinar (mictiuni frecvente, in cantitati mici , zi si noapte, dar in special in a doua jumatate a noptii;  urinarea dureroasa, dificila, cu efort, senzatia de golire incompleta, jet slab, mergand chiar pana la retentia completa sau incompleta de urina, cu hidronefroza si  infectie renala care poate determina chiar insuficienta renala) si tulburari de dinamica sexuala.
  • cancerul de prostata

Factorii favorizanti sunt reprezentati de:
  • consumul exagerat de alcool, a bauturilor ce contin cofeina, a zaharului
  • fumatul
  •  constipatia
Pentru prevenirea aparitiei acestor afectiuni, o mare importanta o are o alimentatie sanatoasa, care sa cuprinda:
  • alimente ce contin Zn (stridii, seminte dovleac, radacinoase) si alte vitamine si minerale cu rol antioxidant (betacaroten, vit C, E, seleniu- broccoli, varza de Bruxelles, conopida, fructe de padure, banane, mere)
  • alimente ce contin acizi grasi omega 3 -peste gras (somon, sardine, ton, macrou, hering), seminte de in, susan, nuci, oua.
  • rosii, ce contin licopen
  • cereale integrale
  • ceapa, usturoi, praz
  • seminte de dovleac, ulei presat rece din seminte dovleac
Tratamentul naturist vizeaza utilizarea unor plante ce mentin fluxul urinar, stimuleaza diureza, au efect antiinflamator, antiseptic si antibiotic la nivelul cailor urinare; reduc simptomatologia legata de inflamarea si cresterea in volum a prostatei; contin antioxidanti, ce contracareaza actiunea nociva a radicalilor liberi asupra organismului si previn aparitia cancerului. In plus, reduc metabolizarea testosteronului liber in dihidrotestosteron (DHT) - forma activa care duce la cresterea in volum a prostatei.

Se pot utiliza radacina de urzica, pufulita cu flori mici, ghimpe, matase de porumb, frunze de merisor, frunze de mesteacan, muguri de plop, fructe de ienupar, coada-calului, palmier de florida (serenoa repens).

Aceste plante se pot utiliza sub forma de:
  • ceai (infuzie combinata), se beau 2- 3 cani/zi, cu 30 min inainte de masa, timp de 3-6 luni;
  • tincturi simple sau compuse; se iau in general  15-20 picaturi de 3 ori/zi, diluate in 50 ml de apa, intre mese, timp de aprox 14-30 zile.
  • capsule de contin asocieri din plantele expuse mai sus plus ulei esential lavanda, de cimbru, extracte de licopen, de dovleac, de ghimbir, de fitosteroli, de broccoli, de ceai verde, kelp, maca, ginseng, ulei de peste.
 Produsele stupului sunt si ele utile: polen, tinctura propolis
Se poate administra si extract gemoterapice din muguri de coacaz negru, mladite de sequioa, mladite de merisor, in cure periodice, timp de 2 luni. 

Reflexoterapia este si ea benefica, efectuata 1 data/zi sau la 2 zile, 10-12 sedinte sedinte; la fel si acupunctura, in general 10 sedinte.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult



Sursa foto: aici
Sursa foto slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER