marți, 19 septembrie 2017

Imunitatea si remediile naturale


A inceput scoala, copiii au revenit in colectivitate....si deja au aparut simptomele atat de cunoscute parintilor: nas care curge, dureri in gat, tuse iritativa....scenariul va suna cunoscut ?
Imunitatea, si in particular stimularea ei prin mijloace naturale, ramane un subiect mult dezbatut si controversat.
Sunt necesare terapiile naturiste pentru cresterea imunitatii? Ne pot face si rau? 
Raspunsul categoric in cazul ambelor intrebari este DA!



Trebuie sa lamurim insa anumite aspecte:
  -imunizarea cu ajutorul plantelor nu este acelasi lucru cu vaccinarea! 
-plantele, preparatele homeopate si cele gemoterapice cresc imunitatea nespecifica a organismului, adica capacitatea lui de aparare in lupta cu diferiti microbi sau toxine. Exista nenumarate studii clinice care arata ca aceste terapii naturale imunostimulatoare si imunomodulatoare reduc semnificativ riscul de a contracta o infectie respiratorie, scurteaza durata acesteia si diminueaza simtomatologia, previn instalarea complicatiilor. In aceasta categorie intra echinaceea, astragalus, ginseng, ulei de chimen negru, macese, produsele apicole (miere, propolis, laptisor matca, polen, pastura)
-preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la intamplare, tratamentul trebuie strict individualizat si supravegheat de un medic fitoterapeut
-Nu luati tratamente pentru imunizare la sfatul vanzatorilor de produse naturiste sau a „cunoscatorilor” de pe net. Sa nu uitam ca plantele au efecte terapeutice, dar si reactii adverse si contraindicatii. De exemplu, echinaceea, o planta cu proprietati imunostimulatoare certe si puternice, nu trebuie administrata persoanelor ce prezinta diferite alergii, celor cu boli autoimune sau in paralel cu chimioterapia, persoanelor cu TBC si SIDA, in perioada activa. Astragalusul nu se administreaza femeilor insarcinate si copiilor. Ginsengul, care previne infectiile cailor respiratorii, creste tonusul fizic si nivelul energetic, trebuie administrat cu precautie persoanele cu hipertensiune arteriala, anxietate, insomnie, precum si persoanele cu boli autoimune, la fel femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor. Uleiul de chimen negru nu se administreaza femeilor gravide deoarece poate provoca contractii uterine. Propolisul poate provoca reactii alergice si hipotensiune arteriala.
-terapiile naturale pentru cresterea imunitatii trebuie administrate in doze prescrise de medic, pe perioade limitate de timp (7 pana la 21, maxim 30 zile).  Cura poate fi repetata la intervale de timp. De exemplu, administrarea prelungita a unui imunostimulator (cum este echinaceea) poate duce la perturbarea sistemului imun sau la dezvoltarea tolerantei, cu pierderea efectului terapeutic.
-plantele pot interfera cu medicatia alopata care este administrata in paralel anumitor persoane. De exemplu, atentie la administrarea concomitenta a ginsengului si a tratamentului anticoagulant - exista riscul aparitiei fenomelor hemoragice. Aceleasi precautii si in cazul administrarii uleiului de chimen negru in paralel cu medicatia antitrombotica. Trebuie evitata administrarea echinaceei in cazul persoanelor ce urmeaza un tratament cu medicamente pentru scaderea colesterolului, risc de afectare hepatica.
-Nu se administreaza concomitent preparatele imunostimulatoare si imunomodulatoare din plante cu cele alopate (polimicrobiene) si nici cu vaccinurile!

In aceasta perioada, pentru intarirea in mod natural a imunitatii copiilor, va recomand o cura cu preparate gemoterapice (extracte de coacaz negru, maces, brad, porumbar, catina) care ajuta in acelasi timp la dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a copilului; ulei de peste; vitamina C naturala; miere, propolis, laptisor de matca

Cura de imunizare trebuie recomandata si supravegheata de un medic specialist !


     Profitati de legumele, verdeturile si fructele toamnei, consumati-le in stare proaspata! 

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist MF, apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER