joi, 21 martie 2013

Remedii in caz de alergii de primavara




Primavara este anotimpul in care se declanseaza in primul rand alergiile respiratorii, ce imbraca multiple forme de manifestare, printre care rinita alergica, faringo-laringita alergica, astmul bronsic alergic. Alergiile respiratorii se manifesta prin stranut repetat, senzatie de mancarime la nivel nazal, faringian si ocular, rinoree apoasa, senzatie de nas infundat, tuse seaca si stare de nervozitate. Acestea sunt cauzate in principal de polen si praf. 

Tot in aceasta perioada pot aparea si alergiile alimentare la fructele de sezon (capsuni, zmeura). Cu toate ca acestea sunt un rezervor important de vitamine, minerale si substante antioxidante, fiind foarte valoroase pentru sanatatea organismului, au un potential alergen ridicat si, in cazul persoanelor sensibile, pot declansa alergii.

Plantele cu acţiune detoxifiantă, antialergică şi antiinflamatorie ajută la diminuarea simptomatologiei caracteristice reacţiilor alergice. O astfel de plantă este aloe, care poate fi folosită sub formă de suc natural cu proprietăţi detoxifiante, depurative şi antialergice. De asemenea, plante precum trei-fraţi-pătaţi, socul, păpădia, urzica, coada-şoricelului, mesteacanul, lavanda, lamaia, catina, brusturele şi pirul au efecte depurative şi antialergice. Aceste plante se administrează sub formă de combinaţii de ceaiuri (2-3 căni pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi)  sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, în funcţie de vârstă).  Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau in scop profilactic, inainte de debutul sezonului alergiilor.
Sa nu uitam de actiunea antialergica deosebita a sucului de orz verde, cate 50 ml de 2-3 ori/zi.
De asemenea, chlorella are actiune detoxifianta si antialergica, fiind indicata in aceasta perioada, sub forma de capsule, in cure de 30 zile. 

Eficientă este şi gemoterapia, care poate fi utilizată cu rezultate benefice  şi în cazul copiilor, in special pentru desensibilizarea organismului si prevenirea aparitiei crizelor alergice. Se poate folosi extractul din muguri de coacăz negru, cu efecte cortizon-like, antiinflamator, antialergic şi imunomodulator; extractul din muguri de mesteacan pufos; extractul din mladite de maces; extractul din muguri de fag; extractul din mladite de maces; in general se fac cure periodice de 1-2 luni, la recomandarea unui medic apifitoterapeut. 

Totodata, se poate consuma patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat), 10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac. Urzica are proprietati detoxifiante, utile in caz de alergii: este recomandat consumul plantei zilnic, cat mai putin prelucrata termic, sau sucul proaspat stors, timp de aproximativ 30 de zile; sau infuzia din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi. Papadia are actiune diuretica, depurativa si se consuma sub forma de salate din frunze proaspat culese sau tije de papadie, la care se adauga ulei de masline si lamaie; sau infuzie din frunze, 2-3 cani/zi.

Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata,  menta,  musetel).
Sursa foto: aici


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER