duminică, 17 martie 2013

Secretul longevitatii – genele sau stilul de viata?


In lumea medicala exista multe pareri referitoare la elementul determinant al longevitatii unui individ – terenul mostenit de la parinti sau stilul de viata, care cuprinde alimentatie, obiceiuri sanatoase/nocive, prezenta/absenta miscarii fizice, profilul psihologic, etc.
Au fost  descoperite genele longevităţii, care întârzie procesul de îmbătrânire, previn imbatranirea prematura si apariţia unor dezechibre/afectiuni specifice vârstei inaintate.

Alte voci sustin ca mediul in care traim (poluare, radiatii UV), stilul nostru de viata isi pun amprenta asupra duratei si calitatii vietii, ceea ce are o importanta deosebita;  important este nu numai sa traim pana la 80 ani, ci sa putem sa ramanem activi si independenti fizic si psihic.
Adevarul? Probabil ca este la mijloc, de vreme ce sunt cazuri de centenari care au avut un stil de viata total nesanatos, in timp ce altii, desi au fost cumpatati si echilibrati toata viata, au murit la varste relative tinere, unii de boli grave.

Parerea mea este ca nu putem afirma cu o acuratete de 100% care este factorul determinant principal. In aceste conditii, pentru a ne asigura o viata mai lunga si de calitate, ar fi bine sa incercam sa minimalizam efectele negative ale mediului asupra organismului nostru: in acest fel, chiar daca am mostenit un teren genetic mai slab, stilul de viata  sanatos poate preveni aparitia unor boli cronice si ne poate prelungi viata; sa nu uitam ca tineretea trece, toti ajungem la batranete, iar pacatele tineretii pot deveni slabiciunile batranetii .

  • Sa alegem o alimentatie care sa cuprinda cateva portii de legume/zarzavaturi/fructe pe zi, neprelucrate termic (in cazul legumelor, cel mult o preparare rapida la aburi)
  • Sa reducem consumul de carne, maxim de 3 ori/saptamana (de preferat peste salbatic, carne de curcan, prepelita)
  • Sa efectuam cure periodice de detoxifiere (suprapuse sau nu peste perioada postului religios)
  • Sa ne hidratam corespunzator (apa, sucuri naturale, supe/ciorbe de legume, ceaiuri), minim 2 l/zi
  • Sa ne administram (intern si extern) acele suplimente nutritive naturale, cu reale efecte terapeutice benefice, in lipsa efectelor adverse, actiuni demonstrate prin cercetari stiintifice si studii clinice
  • Sa ne respectam orele de odihna
  • Sa incercam in fiecare zi sa ne oferim cateva clipe de relaxare si destresare - prin muzica, desen,  aromoterapie, pilates, dans, meditatie, masaj, reflexoterapie
  • Sa gandim pozitiv, sa ne incepem ziua cu un zambet, cu speranta si incredere in noi si capacitatile noastre, sa nu ne lasam suparati de remarcile sau actiunile celor din jur
  • Foarte important : sa ne ascultam si sa incercam sa intelegem mesajele propriului corp, el ne spune cel mai bine de ce are nevoie, ce-l imbolnaveste. 
Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi. ( James Dean)
Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult




Emisiune Antena 2 - Agentul VIP

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER