luni, 6 iunie 2016

Stresul, dusmanul nostru cotidian !




In emisiunea "Microfonul deschis", realizata de Madalina Ion, a fost invitata dr. Ruxandra Constantina, medic specialist  medicina de familie si naturopatie.

S-a vorbit despre “Stresul cel de toate zilele, dusmanul nr.1 al sanatatii noastre. Metode naturiste de preventie si tratament”.





Stres, sau stress, reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare, mobbing.

Hans Selye definește stresul ca ansamblu de reacții ale organismului uman față de acțiunea externă a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine. În cazul în care agentul stresor are o acțiune de durată vorbim de sindromul general de adaptare care presupune o evoluție stadială.



Ce este, de fapt, stresul?

„Stresul ar fi o reactie de adaptare a organismului nostru la un agent stresant, care poate fi de natura fizica sau chimica. Stres poate fi un lucru cotidian, cum ar fi faptul ca vecinul face zgomot sau face petreceri noaptea. Stres poate insemna un sef nesuferit sau exigent. Stres poate insemna un examen, un copil neascultator, un sot neintelegator si lista poate continua. Deci, stresul poate fi generat de probleme cotidiene ale zilei sau de fenomene majore, neplacute, cum ar fi un accident sau pierderea cuiva drag sau pierderea slujbei.”


In zilele noastre toata lumea e stresata, parca ar fi de bon-ton sa fii suprasolicitat, epuizat, incordat.

Cele mai expuse persoane sunt persoanele tinere hiperactive, suprasolicitate la locul munca, de multe ori dependente de munca (workaholici), cele care petrec mult timp in spatii inchise, fara acces direct la lumina solara si la aer curat (corporatistii).





Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER