marți, 28 iunie 2016

Hidratarea optima vara; suplimentele naturale pentru zilele estivale !


Intr-o seara placuta de vara am desfasurat o noua conferinta din ciclul „Cum sa ne pastram sanatatea pe timpul verii”, organizat de VAVIAN PHARMA si sustinut de dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie si naturopatie, in colaborare cu Ivona Rosu, jurnalist si PR manager.




Ne-am bucurat de o participare numeroasa –oameni de televiziune si radio, jurnalisti, bloggeri, personal medical, pacienti; interesul a fost major pentru problemele dezbatute, ceea ce ne-a confirmat inca o data faptul ca oamenii au nevoie de o informatie corecta, care trebuie sa le fie furnizata de specialisti adevarati !

Am vorbit despre hidratarea optima din zilele caniculare; importanta suplimentelor  naturale in sezonul estival.

Odata cu venirea anotimpului cald, organismul uman are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.

Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, limonada, socata, ceaiurile (asiatice, medicinale) preparate in casa, sucurile naturale de fructe.
Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc (suc lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau carbogazoasa) sau suc rodie, de struguri, de pepene. Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o protectie contra radiatiilor UV.


Sa nu uitam ca alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase ne satisfac doar pe moment setea, in realitate, ele accentueaza deshidratarea.


Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica; sunt o sursa bogata de antioxidanti vare ne apara de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul verii; tot efecte energizante au si ceaiurile de guarana, de mate.
Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.

Este bine ca lichidele pe care le consumam (apa, ceaiuri, sucuri) sa fie la temperatura camerei.
Este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura; in plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire.

Lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.
Deci unui organism incalzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adauga 1 cub de gheata.

O problema mult dezbatuta este reprezentata de necesitatea administrarii de vitamine si minerale pe timpul verii !

Tinand cont de faptul ca in aceasta perioada ne expunem mult mai mult timp la razele solare (radiatiile UV puternice vara fiind o sursa suplimentara de radicali liberi, care ataca agresiv atat pielea, cat si celulele interne ale corpului); ca traim in acelasi mediu poluat (temperaturile crescute cresc emisia de toxine si poluanti in aerul respirat); ca suntem la fel de stresati, poate chiar mai stresati, temperaturile caniculare agresand organismul care face eforturi mari sa se adapteze; deci toti acesti factori determina un raspuns pozitiv: DA , avem nevoie de suplimente ce contin vitamine si minerale, dar din surse naturale, fara sa contina conservanti si coloranti artificiali.

Vorbim in primul rand de vitamina C, un imunomodulator, antioxidant si anticancerigen de exceptie !


Desi multi pun un semn de egalitate intre vitamina C sintetica (adica fabricata in laborator) si cea naturala, asa cum se gaseste in natura, in plante, diferenta este enorma;  vitamina C extrasa natural din citrice contine, pe langa acidul ascorbic, si multi antioxidanti din clasa bioflavonoide, antocianidine, acizi organici, ceea ce-i confera efecte terapeutice net superioare si este mult mai bine absorbita si utilizata de catre organism:
-sustine imunitatea organismului, ii creste capacitatea de aparare in fata infectiilor (bacteriene, virale, micotice);
-previne aparitia anemiei deoarece favorizaeza absorbtia fierului;
- moduleaza sistemul imun si previne aparitia alergiilor si bolilor autoimune;
-scurteaza perioada de recuperare dupa boli;
-lupta cu radicalii liberi si ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor degenerative;
-aliat de nadejde in lupta cu celulele canceroase;
-participă la formarea colagenului, o proteina de sustinere la nivelul oaselor, cartilajelor si muschilor și care confera elasticitate vaselor de sange;
-la nivelul sistemului nervos, este deosebit de utila persoanelor astenice, cu tendinta spre depresie, deoarece stimuleaza sinteza de serotonina, induce o stare de bine, de calm si relaxare;
-in aceasi timp creste tonusul psihic si performantele intelectuale, stimuleaza capacitatea de memorare si atentia.
La nivelul pielii, stimuleaza sinteza de colagen si elastina deci ajuta la mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii si la regenerarea celulelor acesteia,  previne aparitia ridurilor.
Vorbim de vitamina C naturala extrasa din citrice, cu eliberare prelungita, pe care o recomand in doza de 1-2 cps/zi VITABIOTICS !

Cine ar trebui sa o consume ? Toti cei care traiesc in medii poluate, cei care se expun la soare (o expunere la soare de 10-15 minute genereaza radicali liberi) si, bineinteles, cei care fumeaza !

Stim ca vitamina D3 (colecalciferol) este sintetizată la nivelul pielii sub acţiunea razelor ultraviolete; aceasta sinteza scade daca folosim creme de protectie solara; scade la persoanele varstnice (modificarile in structura pielii prin imbatranire determina scaderea sintezei de vitamina D) si la persoanele cu ten inchis (nivelul crescut de melanina determina scaderea sintezei de vitamina D).
Are rol important in mentinerea ehilibrului fosocalcic, stimuleaza imunitatea şi cresterea celulara; persoanele ce prezinta deficit al acestei vitamine (se determina concentratia de 25-OH vitamina D in sange) trebuie sa nu intrerupa administrarea acesteia pe perioada verii, in special in cazul persoanelor trecute de 50 ani sau a celor care prezinta osteoporoza.
Preparatul OSTEOCARE, cunoscut si apreciat pe piata romaneasca, contine un amestec de minerale (calciu din surse naturale, magneziu, bor, mangan, zinc, seleniu), plus vit D3 ce au rolul de a optimiza absorbtia calciului si magneziului in organism, de a fixa calciul in  oase, de a favoriza formarea celulei osoase.

Ca la toate conferintele organizate in colaborare cu VAVIAN PHARMA, dedicam un subiect femeilor insarcinate sau mamicilor care alapteaza.

Pornind de la faptul ca alaptarea reprezinta un moment de o maxima importanta in cadrul relatiei mama-copil; ca laptele de mama este un aliment-minune, sustinem alaptarea ca singura hrana de calitate in primele luni de viata.
Pompa de san manuala de la Philips Avent este una dintre cele mai confortabile pompe create pana in prezent, care permite mamicilor sa aiba mai mult lapte in mod natural; stimuleaza delicat lactatia naturala si debitul de lapte.






Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER