duminică, 8 ianuarie 2017

Condimentele pe timp de iarna

Condimentele, autohtone sau provenind de pe alte meleaguri, pot fi folosite pentru a da savoare si gust diferitelor mancaruri. In acelasi timp ele au reale proprietati terapeutice, benefice in aceasta perioada a anului, in care ne confruntam cu infectii respiratorii si digestive, tulburari de digestie (mancam mai multa grasime si proteina animala, mai multe dulciuri concentrate), circulatia periferica este deficitara (in special la sexul feminin), ne simtim mai obositi fizic si mental; astfel, ele stimuleaza secretiile digestive si imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul, favorizeaza arderea grasimilor, au efecte antiseptice si antivirale, stimuleaza imunitatea,  normalizeaza nivelul colesterolului sanguin si al glicemiei. 



Cel mai bine este sa le folosim in stare proaspata, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor, sau sub forma de pulbere uscata; pentru efecte terapeutice puternice le putem utiliza sub forma de infuzie sau tinctura.
-scortisoara este un antioxidant excelent; regleaza nivelul glicemiei, a trigliceridelor si colesterolului LDL; reduce riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2, bolilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative; are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii; favorizeaza digestia; efecte anticoagulante. Folosirea uleiului esential de scortisoara in lampa de aromoterapie favorizeaza diminuarea poftei de dulce, creste puterea de concentrare si memorare.
-ghimbirul imbunatateste digestia, normalizeaza hiperaciditatea gastrica, combate senzatia de greata si voma (inclusiv cea asociata cu raul de miscare sau din timpul sarcinii); absoarbe gazele si toxinele intestinale; efecte antiseptice digestive; stimuleaza circulatia periferica; are proprietati antioxidante si antiinflamatorii (reduce inflamatiile articulare); fluidifica sangele; efecte antivirale si antibacteriene (inclusiv pe Helicobacter pylori).
-curcuma (sofran indian) ; cel mai scump condiment, sursa foarte bogata de antioxidanti, neutralizeaza radicalii liberi si previne aparitia unor boli degenerative (Parkinson, Alzheimer) si a bolii canceroase; imbunatateste digestia si are efecte inflamatorii la nivelul aparatului digestiv, a sistemului osteo-articular, aparatului hepato-biliar. Imbunatateste circulatia cerebrala si activitatea neuronala; are efecte antidepresive marcante.
-oregano ; uleiul de oregano are proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiparazitare puternice;  sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si substante antioxidante; amelioreza digestia; proprietati antioxidante si anticancerigene. Aplicat local la nivel cutanat sau la nivelul mucoasei bucale, are efecte antiseptice  si antiinflamatorii (inflamatii si infectii cutanate, stomatite, gingivite).

-rozmarin ; favorizeaza secretia de bila si digestia grasimilor; stimuleaza activitatea mentala, capacitatea de concentrare si memorare; proprietati antioxidante si anti-aging; previne degenerarea neuronala; imbunatateste circulatia cerebrala.
-hreanul are actiune de stimulare a digestiei; are si proprietati antibiotice si antiseptice; stimuleza imunitatea generala a organismului; provoaca vasodilatatie la nivel coronarian.
-ardeiul iute accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor; scade colesterolul  sanguin; imbunatateste digestia; stimuleza imunitatea; imbunatateste circulatia periferica. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate in cazul afectiunilor reumatismale.
-cuisoarele, gratie uleiului esential pe care il contin, au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale; reprezinta un anestezic natural folosit in stomatologie pentru amelioarea durerilor de dinti;; mestecate, inlatura mirosul neplacut al gurii; usureaza digestia, diminua senzatia de greta si voma.
-chimenul ; stimuleaza secretiile digestive, imbunatateste digestia si combate simptomele neplacute asociate cu digestia dificila (colici, meteorism, balonari, greata); stimuleaza imunitatea; are si proprietati anticancerigene.
-cimbrul,  stimuleza digestia, antiseptic intestinal si respirator; fluidifica secretiile bronsice; ajuta la normalizarea tensiunii arteriale crescute; normalizeaza valorile colesterolului rau si a trigliceridele; stimuleaza activitatea mentala.





Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER