sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Plante cu efecte antiinflamatoare si antialgice

In aceasta perioada a schimbarii de anotimp, organismul se resimte, iar persoanele cu diferite afecțiuni osteo-articulare degenerative -coxartroză, gonartroză, discopatii, resimt acut aceste modificari ale vremii; apar dureri la nivelul articulațiilor interesate, însoțite de multe ori de inflamație locală și diferite grade de impotență funcțională (diminuarea mobilității active și pasive).
O alta categorie de persoane sensibile in aceasta perioada sunt cele care prezinta diferite tipuri de cefalee.


In aceste cazuri insotite de durere si inflamatie, se pot administra extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, decontracturante, sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi: gheara diavolului, gheara mâţei, ghimbir, arnică, scoarţă de salcie, de cretusca; in paralel, se administreaza si plante cu acţiune depurativă si  detoxifiantă - soc, mesteacăn, frasin.
Aceste cure trebuie administrate doar la recomandarea medicului fitoterapeut.
În acelaşi timp, se pot face şi masaje decontracturante cu unguente sau geluri aplicate local (arnică, untul pământului, gheara diavolului) sau uleiuri esenţiale, care pot fi adăugate în uleiul de masaj, sau uleiurile volatile se adauga in apa de baie -ulei de arnica in amestec cu ulei de mentă, cimbru, muşeţel, lavandă, roiniţă sau rozmarin


În caz de dureri musculare, foarte eficienta este şi cataplasma din pulbere de mentă, care se amestecă într-un vas cu apă călduţă, până ce se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul dureros; sau cataplasma cu tinctură de arnică sau de ardei iute.
Durerea poate fi atenuată şi cu băi calde, in apa de baie se adaugă sare de Bazna (sare cu efect antireumatic), câteva picături de ulei esenţial de eucalipt, de lavandă sau de mentă.

In cazul durerilor de cap, se poate utiliza roinita(2-3 căni de infuzie/zi sau tinctură, 1 lingurita de 2-3 ori/zi, diluata în 100 ml apă), în cure de 21-30 de zile. Se mai pot folosi ceaiurile de menta, salvie, musetel, macese, busuioc, ciuboţica-cucului, coada-şoricelului , sunătoare, maghiran, gingko biloba.
Se poate face şi un masaj la nivelul frunţii şi al tâmplelor, cu câteva picături de ulei esenţial de lavandă, de rozmarin, de mentă sau de arnică.


Aromoterapia este benefica in cazul durerilor de cap, se utilizeaza 3-4 picaturi de ulei esenţial de mentă, de levănţică, de eucalipt şi de santal, în lampa de aromaterapie.

Sa nu uitam de combinatiile gemoterapice, care se pot administra in cure de 2-3 luni sau chiar mai mult; asocieri de extract din muguri de Coacaz negru, extract din muguri de Jneapan, extract din mladite de Vita de vie, extract din muguri de Mesteacan , extract din mla­dite de Sequoia.

Foarte utile sunt și practicile medicale alternative -reflexoterapie + masaj terapeutic + acupunctura; sunt  recomandate si cure periodice de masaj + reflexoterapie (10-12 ședințe, 2-3/săptămână), cu efecte reale și rapide de diminuare a durerilor articulare și îmbunătățirea mobilității articulare.




Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER