vineri, 14 iulie 2017

Terapii naturiste utile in HTA


Bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, afectiunile vasculare) reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, in special in tarile dezvoltate.
In acest context, hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune tot mai des intalnita in toata lumea, care apare frecvent chiar la adultul tanar - 1 european din 2  sufera de hipertensiune.
In Romania, in ultima perioada, s-a inregistrat o crestere a incidentei bolile cardiovasculare (40 % dintre romani sufera de o afectiune cardiovasculara).




Ce este HTA, manifestari
Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mm Hg.
Unii pacienti pot fi total asimptomatici si se descopera valori crescute ale TA la un control de rutina.
Alti pacienti pot prezenta dureri cap insotite de ameteli, vedere neclara, zgomote in urechi (acufene), sangerari nazale, palpitatii, astenie, anxietate, iritabilitate, amorteli si furnicaturi in membre.

Cauze
Peste 90% din bolnavii cu HTA prezinta HTA esentiala sau primitiva (cauza nu a putut fi identificata); restul de 10% au o HTA secundara unor afectiuni renale, endocrine sau utilizarii unor medicamente care au ca efect secundar cresterea TA (antiinflamatorii, anticonceptioale).
O forma particulara de HTA este cea aparuta in timpul sarcinii; se poate complica cu preeclampsie sau eclampsie, boli considerate urgente obstetricale!

Factori favorizanti
-un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie bazata pe alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate si hidrogenate, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive
-consum crescut de bauturi dulci din comert (si bauturile zise “light” sunt absolut daunatoare sanatatii), de bauturi energizante, de alcool, de sare
-obiceiuri nocive (tutun, alcool in exces, droguri)
-obezitatea, dislipidemiile, diabetului zaharat
-lipsa de miscare, sedentarismul
-stresul cotidian, suprasolicitarile fizice si psihice.


Atentie ! Sa nu uitam ca HTA creste riscul aparitiei accidentelor vasculare coronariene (infarct) sau cerebrale, insuficientei renale, tulburarilor de memorie.


Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca cauza  (primara sau secundara) care a declansat cresterea tensiunii arteriale si sa instituie tratamentul corespunzator.

Pentru stabilizarea valorilor tensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor HTA este important sa adoptam un stil de viata sanatos care include:


-alimentatie cu consum redus de: alimente grase, sarate, afumate, cu zaharuri; grasimile animale nesanatoase se inlocuiesc cu grasimi omega 3-6-9 din surse animale (peste gras -somon, hering, macrou)  si vegetale (uleiuri presate la rece – de masline, de canepa; seminte, fructe oleaginoase)
-reducerea consumului de cafea, bauturi energizante, alcool
-se recomanda alimente bogate in potasiu si calciu, doua minerale ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale-fructe uscate, rosii, cartofi dulci, verdeturi, ciuperci champignon, banane, curmale, smochine, cereale integrale, stafide, prune
-usturoiul are efect de scadere a TA – se consuma ca atare sau sub forma de tinctura sau capsule
-strugurii (ca atare sau must) au efect diuretic, fluidifica sangele, previn aparitia aterosclerozei
-lamaile ajuta la scaderea TA si colesterolului, fluidifica sangele (fructul intreg sau sucul proaspat stors)
-sucurile de fructe si legume au efecte benefice – se pot consuma zilnic 1-2 pahare de suc proaspat stors, dimineata pe stomacul gol, singure sau in amestec: suc de telina suc de sfecla rosie, suc de patrunjel, suc de lamaie, suc de orz verde.
     

Exista foarte multe remedii naturiste care ajuta la stabilizarea si normalizarea valorilor tensiunii arteriale ; in cazul unei HTA usoare, sau in cazul in care tensiunea arteriala crescuta e  cauzata de stari suprasolicitare psihica, stress, aparitia menopauzei, poate fi incercata o terapie cu plante care au efecte de inlaturare a efectelor negative ale stressului asupra organismului, de reducere a anxietatii, de echilibrare hormonala, etc.

In cazurile moderate de HTA, tratamentul cu plante poate fi administrat in paralel cu medicatia alopata, ceea ce permite o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomatologiei, reducerea factorilor de risc, prevenirea complicatiilor.


Vor fi utilizate plante care :
-efect diuretic, deci ajuta la eliminarea apei in exces din tesuturi fara a provoca dezechilibrele minerale (contin vitamine si minerale ); in acelasi timp favorizeaza eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan,  traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir.
-efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin:  vâscul (numai cel de pe mesteacan, brad, frasin, mar, par, prun, cires, are actiune de stabilizarea a TA, vasodilatatoare coronariana si periferica; in plus, are si efecte antitumorale ), talpa gâstei (este deosebit de utila in HTA asociata cu stress, nervozitate, tulburarile functionale ale menopauzei); paducelul (actiune antihipertensiva, vasodilatatoare coronariana, cardiotonica, antiaritmica, antianginoasa si sedativa, afectiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos), frunzele de maslin (reduc tensiunea arteriala, scad colesterolul rau –LDL- si colesterolul total, cresc colesterolul bun-HDL-, au efecte antioxidant-ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, deci protejeaza integritatea peretilor vasculari si previn ateroscleroza);
-scad valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor sanguine: anghinarea, rostopasca, papadia
-efecte antistress, antidepresive, anxiolitice, de restabilire a echilibrului psihoemotional:
  • lavanda: cea mai eficienta planta cu efect antistress, calmant, relaxanta
  • sunatoare: are actiune majora antidepresiva, anxiolitica, hipotensiva si vasodilatatoare
  • roinita: efect sedativ, reglator psiho-emotional; diminua anxietatea, tensiunea arteriala si nervoasa, reda buna dispozitie
  • valeriana: efect sedativ, anxiolitic

Aceste plante pot fi administrate sub forma de tincturi, capsule, pulbere, uleiuri esentiale, ceai.


Gemoterapia cu extracte din mladite paducel, mladite maslin, muguri migdal, muguri de tei argintiu, in cure prelungite, are efecte excelente, in absenta reactiilor adverse.

Uleiurile esentiale pot ajuta la normalizarea valorilor TA; se aplica cateva picaturi la nivelul talpilor, incheieturilor mainilor, in zona inimii sau la nivelul cefei; sau se amesteca cateva picaturi cu un ulei vegetal si se face un masaj relaxant; sau se adauga cateva picaturi in apa de baie sau in lampa aromoterapie !
Utile sunt uleiurile de imortela, tamaie, maghiran, ylang-ylang, lavanda, maghiran, chiparos.

Uleiul de catina este util in caz de HTA; la fel si coenzima Q10, care normalizeaza TA, ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine; amandoua au si efecte antioxidante puternice. 

Suplimentele ce contin omega 3 din ulei de peste sunt utile, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului, fluidificarea sangelui.

Ceaiul verde scade tensiunea arteriala, ajuta la normalizarea concentratiilor sanguine ale colesterolului, are si actiune diuretica si fludificatoare sanguina.

Remediile pentru normalizarea tensiunii, administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, marite progresiv, pâna la atingerea efectului dorit. 
Se poate incerca si micsorarea dozei de medicament, continuandu-se schema de tratament combinat.
Tratamentul trebuie recomandat si supravegheat de un medic specialist.
       
     Nu uitati de actiunea benefica a activitatii fizice regulate, de intensitate moderata; faceti zilnic miscare (mers pe jos in ritm alert ), exercitii cardio de doua-trei ori/saptamana. Indicate sunt si inotul si ciclismul;
In paralel, practicati exercitii de respiratie si relaxare (qigong, pilates, yoga).


In plus, respectati-va orele de odihna si 
evitati starile conflictuale, tensionate.

Deosebit de utile sunt si sedintele de reflexoterapie si acupunctura.

Sursa foto aici aici si aici.

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER