marți, 18 iulie 2017

Sindromul bilei lenese

Dischinezia biliara hipotona sau „bila lenesa” reprezinta ansamblul tulburarilor cauzate de problemele de motilitate si de secretie, in sensul diminuarii secretiei de bila si a eliminarii acesteia in duoden. Se pare ca principala cauza este de ordin neurovegetativ; sexul feminin este mai afectat de aceasta tulburare.


Dischinezia biliara este insotita de urmatoarele simptome: dureri in hipocondrul drept (in general sub forma unei jene, uneori pana la colici puternice), gust amar, senzatie de greata, meteorism abdominal, varsaturi biliare, migrena, vertij, constipatie.


Pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare, ce au actiune  coleretic-colagoga, deci stimuleaza secretia si excretia de bila. Acestea au puternice efecte terapeutice in cazul dischineziei biliare, diminuand simptomatologia si imbunatatind digestia; ele ajuta si la scaderea colesterolului si au actiune detoxifianta. 

Aceste plante se administreaza de obicei cu aproximativ 15-30 minute inainte de masa, sub forma de ceai (infuzie, decoct), pulbere macinata, tinctura sau capsule, in cure de 21-30 zile. Iata care sunt cele mai eficiente plante: papadia, anghinarea, rostopasca, armurariu, sunatoare, cicoare, coada-soricelului, salvie, fenicul.

Anghinarea, cu rol coleretic-colagog, de protectie a celulelor ficatului; actiune  diuretica, stimuleaza excretia colesterolului prin bila, scade nivelul de colesterol si trigliceride din: infuzie (din 1 lingura planta la 500 ml apa clocotita; se bea prima ceasca cu ceai  dimineata pe nemancate, dupa care este bine sa se stea culcat 20-30 minute pe partea dreapta; a doua cesaca se bea în 2 reprize, cu 20-30 minute inaintea meselor principale;  21zile) sau tinctura (1 linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă , de 3 ori pe zi, pe stomacul gol).


Papadia are actiune coleretic-colagoga (de stimulare a secretiei de bila si favorizarea eliminarii acesteia in duoden), si tonic-hepatica, detoxifica si protejeaza ficatul; actiune diuretica si detoxifianta, de curatare a sangelui, de eliminare a excesului de apa din tesuturi (fara pierdere de potasiu, deoarece contine acest mineral); favorizeaza circulatia sanguina;  imbunatateste digestia si combate constipatia; regleaza glicemia; scade colesterolul rau;  infuzie sau decoct (2 cani/zi), macerat la rece, tinctura (1 linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă , de 3 ori pe zi, pe stomacul gol), pulbere (fin macinata din frunze de papadie ; 1 lingurita rasa se administreaza de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba un interval de minim 15 minute dupa care se poate inghiti cu putina apa; se poate amesteca cu putina miere).

Rostopasca are actiune coleretic-colagogă si antispastica, hepatoprotectoare, antivirala si stimulatoare a regenerarii celulei hepatice; are si actiune depurativă la nivel sanguin si sedativa a sistemului nervos: se bea 1 cana de infuzie pe zi (cate 1 lingura la 3 ore), 5-7 zile

Cicoarea stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia; este recomandată în dischinezii biliare, angiocolite, hepatită, atonie gastrică, constipaţie cronica; este si un tonic al sistemului nervos se prepara infuzie din 2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita, se beau 2 cani cu ceai pe zi, dupa mesele principale.

Rozmarinul este, de asemenea, util in dischinezia biliara. Se foloseste sub forma de infuzie sau decoct (2-3 cani/zi), tinctura (se ia de regula 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi),  pulbere.
drenaj biliar
Aloe, sub forma de suc natural nepasteurizat, are un rol detoxifiant excelent (inclusiv la nivel hepatic ), ajuta la mentinerea integritatii morfo-functinale a aparatului digestiv, asigura o buna functionare la nivel hepato-biliar; in acelasi timp, gratie compozitiei sale complexe (mucopolizaharide, antrachinone, vitamine cu rol antioxidant:  vitamina A, C, E, vitamine din grupul B,  minerale, aminoacizi, enzime, steriozi vegetali) neutralizeaza radicalii liebri care au actiune distructiva la nivelul organismului si protejeaza ficatul de toxine, prin stabilizarea membranei celulare  si cresterea imunitatii generala a organismului; efect antiinflamator, regenerant. Se poate asocia cu mesteacan, menta, musetel, anghinare, pentru potentarea efectului detoxifiant si regenerant la nivel digestive si hepato-biliar.


Sunatoarea are actiune coleretic colagoga, antiinflamatoare, de protectie a hepatocitului. Sunatoarea este si unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente; restabileste echilibrul psiho-emotional, calmeaza, induce relaxarea si somnul; se administreaza sub forma de infuzie (1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi), tinctura sau capsule.

Apele alcaline au actiune coleretica si colecistokinetica, dilueaza si fluidifica bila; apele clorurate sodice, bicarbonate, carbogazoase exercita o actiune deprimanta asupra secretiei biliare si de concentrare a bilei; apele sulfuroase au actiune coleretica. Statiuni indicate: Caciulata, Calimanesti, Lipova, Olanesti, Sangeorz-Bai, Slanic-Moldova.






Pentru persoanele stressate, anxioase, se recomanda lavanda, roinita, sunatoare, sub forma de ceai, ulei presat rece, comprimate.

Foarte eficienta este solutia ce contine amestec de uleiuri esentiale, care creste secretia biliara si elimina spasmul si durerea; se adminstreaza 3-5 picaturi de 3-4 ori/zi.

Gemoterapia are efecte terapeutice puternice si de durata, se administreaza  o schema ce cuprinde extract din mladite rozmarin, muguri de artar, muguri de frasin, muguri de alun.   

Foarte important este sa aveti mese regulate (4-5 pe zi), reduse cantitativ. Preparati alimentele prin fierbere sau coacere si evitati sosurile si tocanitele, prajelile, mancarea tip fast-food, produse patiserie.
De asemenea, renuntati la fumat si faceti miscare. 




Pentru a asigura drenajul biliar, este indicat ca, dupa masa, sa stati culcat pe partea dreapta 30 de minute.

Nu uitati ca dischinezia biliara poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata adecvat, o alimentatie de crutare + terapii naturiste, care trebuie recomandate si supravegheate de un medic apifitoterapeut !


Foarte utile sunt si sedintele de reflexoterapie, 2-3/saptamana, intr-un ciclu de 10-12 sedinte !

Nu ignorati simptomele, o banala dischinezie biliara poate provoca, in timp, acumularea de nisip sau chiar pietre la nivelul vezicii biliare, inflamatia acesteia, afectarea hepatica.



    Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
0734 410 417 





Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER