duminică, 9 iulie 2017

Uleiurile esentiale pure - terapii vindecatoare pentru trup, inima, suflet



Revine in forta o metoda de prevenire si vindecare milenara, care apartine medicinei naturiste, mai precis apifitoterapiei, prin faptul ca utilizeaza esente naturale, dar care au puterea terapeutica a unor medicamente de sinteza (insa fara efectele negative adverse ale acestora).

Se numeste AROMOTERAPIA, adica utilizarea uleiurilor esențiale  (sau volatile) in scopuri terapeutice, pentru echilibrare fizica, psihica, emotionala;  uleiuri care sunt de fapt niste produse aromatice, distilate din plante (radacini, frunze, tulpini, flori, seminte, rasini, muguri, boboci, ace, ramuri).
Aceste molecule volatile secretate de plante contin substanta activa, dar au si o incarcatura energetica pozitiva; de notat ca proprietatile acestor uleiuri esentiale au fost confirmate de studii farmacologice si clinice efectuate la nivel mondial.



Ele au o istorie îndelungata de utilizare în domeniul sanatatii (fizice, psihice, emotionale) si frumuseții.

Astazi, popularitatea lor este in crestere mai rapid decât oricand. De ce ? Pentru ca ne-am dat seama ca avem nevoie de produse naturale, cu actiune rapida si puternica, care pot fi utilizate pe cale interna, prin inhalare sau prin aplicare directa pe piele – acestea sunt ULEIURILE ESENTIALE.
Se stie ca uleiul esential este de 50-70 de ori mai concentrat decat planta in sine si de aceea trebuie sa fim responsabili in folosirea lui.

Ce calitati trebuie sa aiba un ulei esential de calitate ?
-calitatea materialului – se prefera uleiurile esentiale obtinute din culturi organice
-sa fie pure si nealterate, sa nu fie modificate prin adaugarea unor substante sintetice sau sa nu fie amestecate cu alcool, ulei vegetal sau alte uleiuri de calitate mai slaba, in caz contrar proprietațile lor terapeutice sunt mult diminuate

-uleiurile cu un pret foarte scazut nu pot avea efecte terapeutice puternice, un ulei de calitate costa, ca de altfel orice produs natural si bine facut

-metoda de extractie sa nu altereze puritatea si eficienta terapeutica a uleiului; pentru unele uleiuri se foloseste distilarea cu abur , pentru altele presarea la rece
-se pot lua intern doar uleiurile esentiale pure care au specificat acest lucru pe eticheta, de preferat la recomandarea unui specialist in aromoterapie
-in general uleiurile se folosesc in anumite dilutii, in lampa de aromoterapie sau in aplicare locala pe piele
-nu abuzati de ele, in timp putem sa ne sensibilizam organismul
- sunt foarte bine asimilate de organism, avem nevoie de doze mici pentru obtinerea unui efect terapeutic.
-uleiurile pure nu trebuie sa lase pielea grasa, unsuroasa (in caz contrar uleiul esential a fost amestecat cu un ulei vegetal)



Ce proprietati terapeutice au?

Uleiurile esentiale au actiune puternica antiseptica, antibiotica, antivirala si antifungica, deci lupta cu orice fel de microorganism patogen; diminua inflamatia si durerea; diminua anxietatea, stresul; amelioreaza dezechilibrele hormonale; si, foarte important, purifica, echilibreaza la nivel emotional si spiritual; inlatura blocajele energetice si emotionale ceea ce duce si la vindecarea corpului fizic; induc o stare de bine, de relaxare, de echilibru interior.

Cum folosim uleiurile esentiale ?

1. Inhalare - astfel actionam la nivelul sinusurilor, bronhiilor, plamanilor, laringelui, dar si la nivel psiho-emotional
Folosirea aromatica a uleiurilor esentiale presupune inhalarea particulelor de ulei esential; prin
– difuzare: se adauga cateva picaturi intr-o lampa de aromoterapie cu ultrasunete- incepem cu 1-5 picaturi, o perioada scurta, dupa care se creste treptat durata.
-inhalare directa: se pun 1-2 picaturi de ulei esential in palma, masam usor mainile, apoi inhalam direct din palma; sau se pun 1-3 picaturi de ulei esential pe o batista, prosop, fata de perna sau discheta de vata care se  apropie de fata.
-vapori de apa calda: se pun 1- 3 picaturi de ulei essential intr-un bol cu apa calda si se inhaleaza vaporii
-parfumuri sau spray-uri de camera


2. Topic (aplicare pe piele)
Uleiurile esentiale se pot aplica ( in functie de problema aparuta) pe ceafa, frunte, tample, zona occipitala, coloana vertebrala, zonele de puls (incheitura mainilor, gat), stomac, piept, talpi, maini.
Intotdeauna, uleiurile esentiale se dilueaza intr-un ulei vegetal: ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de jojoba, de masline, de germeni de grau, sau in crema sau gelul pe care le folosim, etc., in functie de varsta si de afectiune; regula de baza este “mai putin poate face mai mult”, adica intotdeauna sa incepeti cu mai putine picaturi.

Se pot utiliza si compresele : in aproximativ 500 ml de apa se pun cateva picaturi  (2-6) , se amesteca, dupa care se inmoaie o bucata de tifon si se aplica pe locul afectat (contractura, traumatism, injectie).

Pentru baia locala sau generala, se pun 4-6 picaturi de ulei esential in 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in apa din cada si se amesteca bine.


Pentru copii se pot utiliza anumite uleiuri esentiale, in general prin inhalare sau aplicare diluata pe piele; cereti sfatul unui specialist inainte de a utiliza uleiurile esentiale la copiii mici. La fel, precautii in cazul femeilor insarcinate.

Uleiul esential nu are voie sa ajunga in ochi, urechi sau nas, si nici la nivelul unei leziuni deschise la nivelul pielii.

3. Intern
Uleiurile esentiale se pot administra si intern, dar doar daca este specificat acest lucru si in general la recomandarea unui specialist in aromoterapie; se pot adauga in mancare, in apa, smoothie-uri, lapte, ceai, miere sau incapsulate.

De-a lungul unei practici medicale de aproape 30 ani, am realizat puterea terapeutica extraordinara a plantelor, si in special a acestor uleiuri esentiale; de multe ori, cateva picaturi administrate intern au rezolvat infectii trenante, 1-2 sedinte masaj cu un ulei esential adecvat au calmat dureri puternice, contracturi, sau colici abdominale si menstre dureroase.

Important este sa stim ce uleiuri esentiale sa folosim in functie de problema pe care o avem de tratat, ce cale de administrare sa alegem si, foarte important, doza si timpul de utilizare.


Oamenii inteleg in fiecare zi ca solutia unei vieti sanatoase, fara boli degenerative si suferinta, o reprezinta revenirea la remedii naturale, de aceea mi-am propus sa va ofer periodic articole in care va voi vorbi despre calitatile si aplicatiile practice ale uleiurilor esentiale pure.



De asemenea am sa va recomand la sfarsitul articolului o sursa sigura de uleiuri esentiale de cea mai inalta calitate!

apoi Join and Save , apoi
Wellness Advocate pentru reducere permanenta de 25% la cumparaturi.


Consultanta la Tel 0760324659


Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER