duminică, 16 iulie 2017

Pericolele la care ne expunem vara la mare

Obiceiurile nesănătoase pe care le avem la mare. La ce riscuri ne expunem și cum putem evita neplăcerile
 De la bronzat, devenit la modă odată cu Coco Chanel, și până la bacteriile din apa mării care ne pot cauza infecții severe, riscurile la care ne expunem la plajă sunt multiple.

Da, este fancy să fii bronzat și nu de ieri, de azi, ci de aproape un secol, mai exact din anii ’20. De când Coco Chanel s-ar fi ars la soare, evident, în mod nedeliberat, într-o ieșire cu yachtul. Atunci s-a sfârșit cu preconcepția că bronzul ar fi semn distinctiv pentru clasa de jos, bronzul devenind venerat în Vest laolaltă cu tot arsenalul de produse cosmetice aferente. Cu toate că expunerea la soare este benefică pentru că stimulează sinteza vitaminei D, trebuie făcută în doze mici și întotdeauna cu mijloace de protecție. „Soarele de astăzi reprezintă îmbătrânirea prematură de mâine”, ne reamintește Paola Pasquali, dermatolog și membru al Comitetului de Media și PR din carul Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, potrivit publicației online OpenMind.
Însă pe lângă problematica esteticii, bronzul are și o explicație științifică: ne ajută să ne protejăm de radiațiile solare „Bronzarea este un răspuns biologic la expunerea la radiații ultraviolete”, explică pentru OpenMind Ellen Quillen, cercetător al Departamentului de Genetică din cadrul Institutului de Cercetare Biomedical din Texas.
Când ne bronzăm, anumite celule din piele numite melanocite ne protejează de efectele nocive ale radiației solare prin generarea de melanină, care acționează ca un scut protector împotriva razelor de lumină. Acest tip de radiații cauzează mutații în ADN – cu riscul de a provoca boala secolului, cancerul – și descompune substanțele nutritive cum ar fi acidul folic, responsabil pentru buna funcționare a celulelor. De asemenea, aceste radiații dăunează colagenului și altor proteine ale pielii, ceea ce sporește apariția ridurilor.
„Melanina este produsă și ambalată în vezicule care sunt transportate și acumulate în jurul celulelor pentru a-și proteja ADN-ul de radiațiile ultraviolete”, completează Paola Pasquali.
Concluzia este aceea că prin expunerea la soare, organismul nostru secretă melanină. Acest pigment absoarbe radiațiile și ne colorează pielea. „Este un mecanism de apărare”, explică Pasquali.
Copiii sub 2 ani, mai ales fetele, nu au voie în apa mării
Soarele nu este singurul de care ne bucurăm la plajă. Apa de îmbăiere, care este bună în toate stațiunile de pe litoralul românesc potrivit experților din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, este la fel de tentantă și de relaxantă. Pe lângă beneficiile cunoscute însă, ea poate reprezenta un risc pentru cei sensibili și nu numai.
Cu toate acestea,indicatorii E. Coli sunt în limitele admise în apa de îmbăiere din toate stațiunile, ne asigură autoritățile care efectuează rapoarte bilunare asupra concentrațiilor de Enterococi intestinali și de Escherichia coli.
Copiii sub doi ani nu trebuie să fie lăsați în apa mării, chiar dacă indicatorii acestor bacterii sunt în limitele admise, avertizează Răzvan Voicu, medic specialist în Medicină de Familie, care poate fi găsit la cabinetul său din cadrul clinicii Sante din Capitală.
„Bacteria E. Coli populează în general tractul digestiv, este foarte frecventă și de aceea la copii și la femei se fac des și infecții urinare cu Escherichia coli pentru că la femei tractul urinar este foarte apropiat de cel rectal și germenii din zona rectală pot ajunge în zona urinară, provocând infecții urinare.
Bacteria se ia și pe cale orală – dacă bei apă infestată cu acest germen poți avea episoade digestive urâte. De prevenit nu ai cum să o previi (infecția – n.r.), pentru că bacteria este foarte răspândită în mediul înconjurător. Copilul nu trebuie lăsat să bea apă din surse necunoscute, să introducă diverse obiecte în gură, să fie lăsat cu scutecele neschimbate.
La mare, nu se poate preveni. Nu i se poate administra antibiotic înainte (copilului – n.r.) pentru că nu se dă antibiotic preventiv.
Citeste mai mult pe 

http://www.jurnalistii.ro/obiceiurile-nesanatoase-pe-care-le-avem-la-mare-la-ce-riscuri-ne-expunem-si-cum-putem-evita-neplacerile/

sursa foto aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER