sâmbătă, 1 iulie 2017

Cum depasim cu bine zilele caniculare

Zilele caniculare pot afecta starea de bine a unei persoane sanatoase, deoarece temperaturile crescute creaza un stres suplimentar organismului, care face eforturi sa se adapteze; poate aparea o stare de astenie fizica si psihica, transpiratie, batai accelerate ale inimii, nervozitate accentuata, tuburari ale apetitului alimentar, dureri cap, ameteli, senzatie de lesin, stari de lipotimie, tulburari de somn, tulburari de concentrare; eruptii cutanate, crampe musculare.

Cei mai afectati sunt copii, persoanele cu afectiuni cronice, varstnicii si cei care desfasoara activitati fizice in aer liber.

Persoanele cu diferite afectiuni – cardiace (hipertensiune , angina) si vasculare (tulburari de circulatie venoasa si limfatica), respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem) , metabolice (obezitate, diabet), osoase (reumatism degenerativ), cu tulburari psihice (anxietate, depresie, insomnie cronica), pot prezenta o accentuare a simptomatologiei specifice si pot aparea chiar decompensari grave.

Astfel, persoanele cardiace pot prezenta variatii periculoase ale TA, crize de angina pectorala, respiratie grea, dureri cap si ameteli; in cazuri grave pot aparea accidente vasculare cerebrale si coronariene; se agraveaza tulburarile circulatie epriferica, apar edemele si se accentueaza varicele .

Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice, care deja au capacitatea pulmonarea redusa, prezinta dificultati de respiratie, lipsa de aer, crize de sufocare.

Desi se considera ca durerile articulare sunt favorizate pe timp de iarna, temperaturile crescute accentueaza si ele aceste dureri, cu aparitia contracturii si a diferitelor grade de limitare a mobilitatii in articulatie.

Sa nu uitam de bolnavii diabetici, care in aceste zile caniculare prezinta variatii, uneori periculoase ale glicemiei; atentie la dozele de insulina sau hipoglicemiante orale pe care vi le administrati, acestea trebuie ajustate in functie de valorile obtinute pe glucometru.

Afectati sunt si cei cu afectiuni psihice, creste gradul de iritabilitate, anxietate, agitatie psiho-motorie, depresie, tulburari de comportament; in zilele caniculare se inregistreaza, din pacate, o crestere a sinuciderilor.

In acelasi timp, temperaturile crescute favorizeza inmultirea microbilor la nivelul alimentelor, in special daca acestea nu sunt tinute in conditii adecvate; apar toxiinfectii alimentare, enterocolite. Deci atentie mare de unde va procurati mancarea, evitati consumul de alimente preparate in necorespunzator (saorme, sosuri, produse de patiserie cu creme).



 Persoanele sanatoase pot sa evite, atat cat este posibil, aparitia acestor simptome neplacute prin:
-limitarea expunerii la temperaturi scazute in aer liber
-mentinerea unei temperaturi constante in incapere  (birou, acasa), diferenta intre temperatura interioara si cea a mediului extern nu trebuie sa depaseasa 10 grade (este recomandata setarea temperaturii aparatului de aer conditionat la 21-25 grade, nu mai putin)
-sa adope o alimentatia in care sa predomine salatele asortate de legume si verdeturi, supele de legume, fructele proaspete, iaurturile naturale; se elimina din alimentatie prajelile, alimentele fast-food si cele procesate, carnea grasa, mezelurile, produsele patiserie
-hidratare cu apa, limonade naturale, ceaiuri energizante naturale (ceai alb, verde, ceai de rozmarin, de cicoare, de fructe padure, de ginseng); se evita alcoolul, bauturile carbogazoase dulci si energizante din comert, excesul de cafea - acestea ne deshidrateaza; lichidele consumate nu trebuie sa fie foarte reci, in caz contrar efectul de racorire este doar temporar

Persoanele care prezinta tensiune arteriala mica (accentuata de temperaturile crescute) pot consuma extracte naturale de rozmarin, coacaz-negru, ginseng.

Cu atat mai mult persoanele cu diferite afectiuni trebuie sa fie atente la alimentatie, sa consume apa si ceaiuri medicinale; sa nu renunte in nci un caz la medicatie sau sa nu-si ajusteze din proprie initiativa dozele; cardiacii sa ia obligator suplimente cu magneziu si potasiu. Se pot adauga suplimente naturale, care imbunatatesc starea generala si scad riscul aparitiei unor crize, dar doar la indicatia unui medic apifitoterapeut.


 Dr. Ruxandra Constantina,
 Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie

sursa foto aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER